Kada se opozicija prvi put popela na kamion i da li je to imalo efekta? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Protest „Srbija protiv nasilja“ bi posle godišnjih odmora, od septembra, trebao da, prema najavama opozicije, dobije novi oblik i zamah.

Opozicija je optimistično najavljuje masovnije skupove ali i svoje jasno i glasno uključivanje i pojavljivanje na protestima tako što će i opozicionari govoriti pred građanima i otvarati razne političke teme.

Tako će iz takozvane tehničke organizacije protesta, opozicioni funkcioneri preći u prvi plan i protesti će, ako već do sad nisu, dobiti jasnu političko-opozicionu dimenziju. Zato se može reći da opozicija „preuzima“ građanski protest koji je potrajao od maja do septembra i sa ulice kreće u osvajanje vlasti.

Opozicioni lideri su se prvi put od kad je na vlasti SNS popeli na kamion, koji i sada sa ozvučenjem ide ispred kolone i sa kojeg se obraćaju poznate ličnosti, i obelodanili javnu tajnu da stoje iza bunta građana „Jedan od pet miliona“ 17. marta 2019.

Tada je organizovana akcija celodnevnog opkoljavanja zgarade Predsedništva, dan posle ulaska demonstranata u zgradu RTS. Jedna od poruka opozicije tada, a koju je sa kamiona izgovorio lider NS Vuk Jeremić je da će predsednik Srbije Vučić pasti sa vlasti do Uskrsa te godine (2019).

U prethodnom višemesečnom protestu „Protiv diktature“ koji je počeo posle predsedničkih izbora 2017. organizatori studenti opozicionim liderima, ni po koju cenu, bar javno, nisu dozvoljavali da na bilo koji usmeravaju nezadovoljtsvo.

Da li je penjanje na kamion bio plan opozicionih lidera te 2019, ili je do toga došlo spontano nije poznato. Ali je činjenica da je taj dan bio vrlo turbulentan, a prethodilo mu je veče u kojem su građani ušli u RTS zahtevajući da učesnici protesta budu gosti Dnevnika.

Ispred Predsedništva je najpre srušena ograda koja je postavljena da spreči građane da dođu do vrata zgrade, pa je više stotina ljudi nagrnulo na sporedni ulaz Predsedništva.

Eskalaciju događaja sprešli su lideri opozicije koji su smirivali građane i razgovarali sa obezbeđenjem zgrade.

Nešto kasnije u Ulici kneza Miloša došlo je do sukoba građana i policije jer je policija blokirala kamion sa razglasom i nije dozvoljavala da bude postavljen ispred zgrade Predsedništva. Okupljeni su policiju gađali konzervama.

Na okupljene građane je bačen biber sprej, a građani su potom probili kordon policije i kamion odvezli ispred zgrade Predsedništva.

Akcija opkoljavanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je za to vreme igrao šah sa Nebojšom Stefanovićem, tadašnjim ministrom policije, je trajala nekoliko sati i građani su dosta izgubili na entuzijazmu pa je odlučeno da se šeta do Uprave beogradske policije ulicom 29. novembar, pošto se pojavila vest da su tamo odvedeni privedeni učesnici protesta.

Dan se završio protestom ispred policije i postavlajnjem roka da se puste privedeni.

Prethodno su se opozicioni lideri držali, kao i do sada, u drugom planu protesta, koji su navodno vodili studenti, i nisu govorili na skupovima u Beogradu i po Srbiji, iako se od početka protesta krajem 2018, posle napada na Borka Stefanovića i dvojicu članova njegove stranke u Kruševcu, znalo da logistički i organizaciono iza protesta, najpre pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ a zatim „Jedna od pet miliona“ stoji opozicija.

Jasno uključivanje u proteste nije donelo ispunjavanje zahteva protesta, a ni smenu vlasti ni na jednim od narednih izbora (2020 i 2022).

Hoće li se to ovog puta dogoditi, rano je reći, ali dosadašnje iskustvo govori da opozicija nije uspevala da ogromno nezadovoljstvo građana pretoči u izborni rezultat koji bi omogućio preuzimanje vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari