Opozicija kritikuje vlast: Poslednje priznanje Kosova došlo od Izraela u vreme vlade Avdulaha Hotija 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Poslanici opozicionih stranaka na Kosovu ocenjuju da ono nema funkcionalnu diplomatiju, dok predstavnici Samoopredeljenja, koje je na vlasti, ističu da je ona veoma aktivna.

Poslanici opozicije ističu da je poslednje priznanje Kosova došlo od Izraela u vreme vlade Avdulaha Hotija i da, iako je prošlo skoro četiri godine, aktualna vlada nije obezbedila ni jedno priznanje nezavisnosti Kosova.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadrijaj, rekla je za agenciju Ekonomija onlajn da je Kurtijeva vlada narušila odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom i da su rezultati na međunarodnom planu rezultat nedostatka saradnje i dogovora sa njima.

„Nema dobrog učinka, nemamo priznanje, nemamo članstvo u međunarodnim organizacijama, naprotiv, pokvarili su odnose sa prijateljskim zemljama i kada god su preduzeli akciju bez dogovora, mi smo dolazili u takve situacije“, kaže Kadrijaj.

Dodaje da u tim situacijama ne amnestira Srbiju jer se podrazumeva da ona ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu, ali Kosovo mora da vidi svoj put i put Kosova je ka članstvu u EU.

Sa njom se ne slaže poslanica Samoopredeljenja Arbreše Krieziu-Hiseni koja ocenjuje da se ministarka Donika Gervala svakodnevno zalaže za pozitivne rezultate u diplomatiji.

Po njenom mišljenju o tome govori i poslednja poseta šefice kosovske diplomatije Luksemburgu na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

„Verujem da ona to čini kad god joj se pruži prilika, ne samo na konkretnim sastancima sa njima, ali kad god učestvuje na bilo kojoj konferenciji i ima svoje kolege tamo, ona to radi, lobira za Republiku Kosovo“, rekla je Krieziu.

Ona je dodala da pored lobiranja za priznanje, Gervala takođe stalno radi na uklanjanju mera EU protiv Kosova.

Vrlo kritičan prema kosovskoj diplomatiji je i poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj, koji je ocenio da Kosovo nema funkcionalnu diplomatiju.

„Nažalost, ne očekujem ništa od ovog ministra spoljnih poslova, kao da uopšte nemamo ministra spoljnih poslova, nemamo funkcionalnu diplomatiju. Nema ni jedno priznanje, ruku na srce, stvorili smo uverenje da ne znaju ni da lobiraju, ne znaju da pregovaraju, ne znaju ni da se bave politikom“, kaže on.

Uzimajući primer neuspeha u članstvu Kosova u Savetu Evrope (SE) Seljmanaj kaže da je Kosovo u aspektu spoljne diplomatije u potpunoj izolaciji, “ kao i u samopovređivanju i samouništenju perspektive države Kosovo“.

„Mi smo u 367. danu sankcija koje je uvela EU i danas ih Skupština Kosova ne stavlja na dnevni red i ne prihvata primedbe i jasne i vrlo konkretne preporuke same EU, nemaju redovnu i prijateljsku komunikaciju sa državama EU, nisu u stanju da ih ubede da treba da uklone mere protiv Kosova“, kaže Seljmanaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari