Šta predlaže opozicija da se usvoji u Skupštini o litijumu? 1Printskrin parlament.rs

Danijela Nestorović, autorka teksta Predloga o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je gotovo celokupna opozicija parlamentarna potpisala, zahtevajući posebnu sednicu Skupštine Srbije posvećenu zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji, kaže za Danas da je najvažnije, u kontekstu svega što se u njemu pominje – da se stavi tačka na projekt Jadar.

– Kako je ovo pionirski poduhvat kompanije Rio Tinto, s obzirom na to nikada nigde nisu kopali litijum, a znamo da naše institucije sistema ne rade, onda nemamo nikakve garancije zaštite životne sredine. Ne možemo verovati nekome ko je svuda u svetu proglašen za nepoželjnu kompaniju, ko je ostavljao smrt i uništenje gde god da su kopali. Ne možemo verovati režimu koji je uništio sve čega se dotakao. Najvažnije je da se stavi tačka – kaže sagovornica Danasa.

Ovo je pitanje opstanka ljudi, dodaje.

– Uništenjem vode, zemlje i vazduha, prestao bi život. Ne možemo verovati Aleksandru Vučiću koji na svakodnevnom nivou iznese hiljadu laži. Mi nemamo Vladu, mi nemamo institucije. Jedan čovek takvih osobina kao što je on, čovek koji je predao i poklonio stranicima sve što se može dati bez vođenja računa o javnom interesu, ne može i ne sme biti taj koji odlučuje o sudbini naroda. Sednica skupštine će služiti da se pred većim auditorijumom SNS javno i jasno deklariše kao zastupnik Rio Tinta – bez stručne podrške. Da narod shvati štetnost ovog projekta. Ukoliko do usvajanja ne dođe, jasna je poruka građanima da pravdu ostvarujemo svi zajedno na ulicama – ističe Danijela Nestorović.

Šta predlaže opozicija da se usvoji u Skupštini o litijumu? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ona se osvrnula i na reakcije koje su osvanule nakon objavljivanja teksta Predloga zakona o rudarskim i geološkim istraživanja, odnosno polemike na društvenim mrežama i u javnosti da u tekstu ne postoji odrednica na koliko dugo se traži zabrana iskopavanja spornog metala.

– Kada se kaže zabranjuje se.., bez vremenske odrednice, na koji vremenski period, podrazumeva se da je trajno. Nema vremenskog ograničenja trajanja zabrane. Rekla sam da kada se bude poštovao pravni poredak i institucije ovog sistema, kada se budu poštovali evropski standardi u zaštiti životne sredine, tada možemo da pričamo o istražnim radnjama. Ovde sam mislila generalno o rudarstvu, ne o istraživanju i iskopavanju litijuma i bora – ističe Danijela Nestorović.

Kako dodaje, do sednice Skupštine se više neće oglašavati.

– Imala sam potrebu da ovo pojasnim kako bi građanima bilo jasno. Što se tiče režimskih tabloida i Ane Brnabić imam samo da kažem: nije bitno šta kaže, već ko kaže – zaključuje za Danas Danijela Nestorović, narodni poslanik Ekološkog ustanka.

Šta piše u Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima?

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u Članu 4a piše: „Zabranjuju se primenjena geološka istraživanja, eksploatacija i prerada bora i litijuma“.

U obrazloženju se navodi sledeće: „Ne postoje nikakve informacije o tome kako će se postupati sa otpadnim rudničkim vodama pre nego što se upuste u reku Jadar. Izlivanja reke, koje se inače dešava za vreme velikih voda i prilikom poplava će zbog klimatskih promena biti sve češće. Zagađene vode iz Jadra će se izlivati u plodna polja doline ove reke i rasejavati otrove na poljoprivredno zemljište zagađujući ga trajno, a takođe će prodirati u podzemne vode, jer su površinske i podzemne vode povezane“.

Dodaje se, „podzemne vode su važan resurs pijaćih voda, i njihovo zagađenje je praktično trajno, jer su u pitanju skoro stajaće vode kojima su potrebni vekovi, pa i milenijumi da se isčiste. Jadar je pritoka Drine, u kojoj žive zaštićene vrste, ali preko Drine ugrožena je i Sava. Iz aluvijalnog (rastresitog i poroznog) zemljišta ovih reka snabdevaju se vodom svi gradovi u njihovom priobalju. Rude na našim prostorima sadrže izrazito toksične elemente kao što su arsen ,živa i olovo. Koje će se hemikalije koristiti u procesu, koliko vode će se dopremati iz Drine? Neki izvori navode da je reč o 1.000 tona dnevno, pa i više. Šta će oko 1.500 tona otpadne vode u sebi sadržati?“.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić jedva je, kako je rekla, dočekala da opozicija zatraži posebnu sednicu parlamenta o litijumu, pitajući zbog čega opozicija nije zahtevala da im Vučić dođe na sednicu.

Jedna od opozicionih političarki, Marinika Tepić, narodna poslanica Stranke slobode i pravde, odgovorila je Brnabić rečima: „Ovo je preozbiljna tema da bi je on pretvorio u cirkus“.

Naznačimo, predstavnici skoro svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije obratili su se zajednički javnosti 11. septembra, povodom svog zahteva da parlament zaseda o njihovom predlogu zakonu o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Oni su saopštili da su skupili 86 potpisa poslanika za predlaganje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora, što je po zakonu dovoljno a time i nužno da predsednica parlamenta sednicu i zakaže.

Ovaj broj predstavlja jednu trećinu narodnih poslanika, čime su ispunjeni zakonski uslovi za obavezno sazivanje vanredne sednice, kako je propisano Poslovnikom.

Kako je Danas već izvestio, prema članu 249 Poslovnika, vanredna zasedanja Narodne skupštine sazivaju se na zahtev najmanje jedne trećine poslanika ili na zahtev Vlade Republike Srbije. U slučaju da je zahtev podržan od strane trećine poslanika, predsednik Skupštine je dužan da u roku od 48 sati sazove vanrednu sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari