Šta čeka opozicija da bi odlučila o narednim potezima? 1foto FoNet TV

Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” trebalo bi za vikend ili početkom sledeće nedelje ponovo da se sastanu kako bi razgovarali o svim otvorenim pitanjima, ali se, kako stvari trenutno stoje, ne očekuju konačne odluke o ostavkama na poslaničke i odborničke mandate i prisustvu ili ne konstitutivnim sednicama republičkog i beogradskog parlamenta, poručili su nezvanično Danasu neki članovi ove koalicije.

Kako nam je objašnjeno, opozicija u bori za poništavanje i ponavljanje, kako kažu, pokradenih izbora, ide korak po korak. A jedan od koraka je nastavak institucionalne borbe i predaja zahteva Ustavnom sudu za odlučivanje o izbornom sporu kojim se traži poništavanje republičkih izbora.

Opozicija je najavila da ćeto uraditi u petak 26. januara uz organizaciju protesta ispred Ustavnog suda i RTS.

Predstavnici ove koalicione liste su prethodno 19. januara predali zahtev Ustavnom sudu za poništavanje izbora u Beogradu u celini.

Uz ove pravne korake i organizaciju protesta, opozicija će se za odluke o narednim koracima u vezi ulaska ili ne ulaska u parlamente, oslanjati i na rekacije EU, odnosno međunarodni faktor, koje se ne očekuju pre sredine februara, što stvara zastoj u donošenju odluka koje javnost očekuje.

Kako nam je objašnjeno, čeka se vaoma važno objavljivanje konačnog izveštaja o izborima ODIHR posmatračke misije i usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji i nedavno održanim izborima.

Naši izvori navode da opozicija očekuje da ti dokumenti sadrže “neku odluku koja bi bila više od osude”.

Podsetimo, prema ranijim najavama, objavljivanje konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)se očekuje do kraja februara, dok je sednica EP na kojoj bi mogla biti usvojena rezolucija najavljena za 7. ili 8. februar.

Do tada, opoziciji preostaju pritisci protestima i komunikacija sa međunarodnim predstavnicima kako bi im ukazali na stepen krađe na izborima 17. decembra.

Opozicione partije ne mogu da ne uzmu u obzir i poteze vlasti koja, čini se, čeka krajnje rokove za konstituisanje parlamenata, što opoziciji sada ide u prilog.

opozicija protest ustavni sud
Foto: Lena Stevanović/Danas

Ali može se pretpostaviti da će se tajminzi o odlukama ubrzati nakon rezolucije EP, budući da je krajni rok za konstituisanje Narodne skupštine Srbije 12. febuar. Do tada bi trebalo odlučiti šta sa mandatima i da li se prisustvuje toj sednici i na koji način.

Kada je reč o beogradskom paralamentu, krajni rok za njegovo konstituisanje je 22. februar.

Prema onome što se do sada može zaključiti, predstavnici lista “Srbija protiv nasilja” na svim nivoima, kojima su dodeljeni poslanički i odbornički mandati, najverovatnije ih se neće odreći.

Da će se nešto možda i dogoditi tokom vikenda, moglo se naslutiti iz izjave lidera SSP Dragana Đilasa.

Đilas je u četvrtak, gostujući na N1, najavio “da će tokom vikenda biti doneta odluka o paralemtima, ali je ukazao da parlament više neće izgledati kao ranije, da opozicija diže ruku i traži nekakvu repliku.

„Mandati nisu mogli da se odbiju, a novac koje stranke dobijaju za finansiranje ne dobijaju jer je to rekao Aleksandar Vučić ili Vladimir Orlić, to su građani dali zavisno od osvojenog broja glasova na izborima“, predočio je Đilas.

On je naveo i da će odluke koje budu donete važiti i za republički i za beogradski nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari