"Opozicija ne treba da ide na konstitutivnu sednicu Skupštine grada": Šta će se dešavati 12. avgusta u Nišu još uvek je "enigma" 1Skupština grada Niša: Arhiva Fonet/Kostadin Kamenov

Opozicija ne bi trebalo da ide na konstitutivnu sednicu Skupštine grada Niša jer bi njeno odsustvo razjasnilo da li koalicija oko Srpske napredne stranke zaista ima većinu, kao i da li su neki njeni odbornici preleteli kod naprednjaka, kaže Branislav Jovanović, predstavnik organizacije „Niš, naš grad“ i dojučerašnji gradski odbornik.

Ovakav „predlog“ je jedan u nizu potencijalnih scenarija za konstitutivnu sednicu Skupštine, u kojoj postoje bezmalo „pata karte“ između naprednjačke vlasti i lista koje su u kampanji nastupale kao opozicione.

Do sada su se u javnosti pominjale opcije da na ovoj sednici može biti formirana većina od strane koalicije oko SNS, ili većina od strane opozicionih lista, ili početi „parlamentarna kriza“, ali je većina političkih aktera  saglasna da je njen epilog još uvek „enigma“.

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić zakazao je konstitutivnu sednicu Skupštine u novom sazivu za 12. avgust, navodeći u pozivu da će se tada birati predsednik Skupštine grada i njegov zamenik, postaviti sekretar Skupštine i njegov zamenik, te birati gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

Biraće se i predsednik i članovi Odbora za imenovanje, Odbora za mandatno- imunitetska pitanja i Odbora za administrativna pitanja.

Pre glasanja o ovim kadrovskim rešenjima, u tački 2 dnevnog reda predviđa se potvrđivanje mandata odbornicima Skupštine grada, a pod tačkom 3 potvrđivanje mandata (jednom) odborniku, čije ime se ne navodi.

Prema odluci Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS je na junskim izborima osvojila 30 mandata, liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione- Grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“ i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Ovakva odluka omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu skupštinsku većinu, od 31 odbornika, pošto je u savezništvu sa „Rusima“.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

„Prema nezvaničnim informacijama, jedna odbornica iz koalicije oko SNS je u inostranstvu na lečenju, što automatski znači da SNS i Ruska stranka prilikom verifikacije mandata neće imati većinu. Oni će tek u sledećoj tački probati da je obezbede, kroz verifikaciju mandata tog jednog, pretpostavljamo novog odbornika“, objašnjava Jovanović za Danas.

"Opozicija ne treba da ide na konstitutivnu sednicu Skupštine grada": Šta će se dešavati 12. avgusta u Nišu još uvek je "enigma" 2
Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

On kaže da bi nedolazak opozicije ovakvu situaciju izveo na čistac, a pritom pokazao da u opoziciji nema „trojanskih konja“.

„Ako opozicija dođe na konstitutivnu sednicu, može se pretpostaviti da želi da zamaskira da u njenim redovima postoje odbornici koji su trgovali mandatima, jer će se o svim kadrovskim rešenjima glasati tajno, pa se neće znati ko je kako glasao. Nedolazak opozicije na konstitutivnu sednicu i neuzimanje mandata razjasnilo bi glasine o tome da li u njenim redovima ima preletača. Pritom bi doprinelo da što pre dođe do ponovljenih izbora, jer niko sa ovako tesnom prednošću neće moći da vlada, niti će grad moći da funkcioniše“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da ponovljenih izbora u Nišu mora biti, „što pre to bolje“, i da to „kaže matematika“, ma koliko izgledalo „glupo“ da se oni organizuju samo par meseci nakon već održanih.

„Uostalom, to bi bila prilika za opoziciju da ubedljivije pobedi SNS vlast, za koju kaže da je najgora u istoriji Niša“, dodaje on.

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, takođe kaže da „nije isključeno“ da gradski izbori u Nišu relativno skoro budu ponovljeni.

Ipak, ocenjuje da je konstitutivna sednica Skupštine grada 12. avgusta „dan kada će se mnoge enigme rešiti“.

"Opozicija ne treba da ide na konstitutivnu sednicu Skupštine grada": Šta će se dešavati 12. avgusta u Nišu još uvek je "enigma" 3
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

„Ja nisam siguran da postoji većina koalicije oko SNS, a poseban skandal će biti ukoliko pokušaju da je obezbede ’kupovinom’ odbornika. Ne verujem da bilo ko iz opozicije sebi sme da dozvoli da preleti u redove SNS. A kako ćemo reagovati ako se to ipak desi- videćete“, kaže Stanković.

On dodaje da naprednjaci, svakako, nemaju legitimitet da budu vlast.

„Velika je sramota za SNS da iz ove pozicije pokušava da vodi grad, jer su građani na izborima jasno rekli da ih ne žele na vlasti“, kaže on za naš medij.

"Opozicija ne treba da ide na konstitutivnu sednicu Skupštine grada": Šta će se dešavati 12. avgusta u Nišu još uvek je "enigma" 4
Dragan Milić: Foto Media i reform centar

I dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana, ranije je ocenio da je konstitutivna sednica Skupštine grada u ovakvim okolnostima „enigmatična i nepredvidiva“.

„Čujemo glasine da vlast ima 34 odbornika. Ako ima, mi tu nemamo šta dalje da se pitamo. Čestitamo i videćemo ko je prevario građane Niša. A možda bude i 33 odbornika na strani opozicije“, kazao je on novinarima.

Pritom je „zamolio sve za strpljenje“ jer 12. avgust nije daleko.

„Voleo bih da bude što manje baba Vangi u srpskoj politici, a što više realističnih ljudi koji će davati odgovorne izjave“, kazao je.

Dr Milić je dodao da će odbornici ove GG doći na konstitutivnu sednicu i uzeti mandate.

Ponovio je da će nastaviti borbu za izbornu volju građana Niša iskljućivo pravnim putem, odbijajući mogućnost protestnih okupljanja.

„Ne treba niko da očekuje da u Skupštinu uđemo sa bajonetima“, poručio je, bez preciziranja šta pod tim misli.

Ana Eraković, članica Pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica, ranije je kazala za Danas da postoji mogućnost da već na konstitutivnoj sednici Skupštine grada „dođe do neke vrste parlamentarne krize“.

Ona je precizirala da će se već na toj sednici smanjiti broj odbornika koalicije oko SNS i Ruske stranke, koje zajedno imaju 31 od 61 odbornika, jer bi iz njihovih odborničkih redova trebalo da se izaberu predsednik Skupštine i gradonačelnik i postavi sekretar Skupštine, pa neće imati većinu.

„Na taj način se pravi neka vrsta parlamentarne krize, te se opozicija dogovara šta će činiti u tom slučaju“, rekla je Eraković.

Prema podacima opozicije, njihove tri liste su na gradskim izborima u Nišu osvojile 31 mandat, a aktuelna SNS vlast 29.

I GIK je u svojim odlukama konstatovala da su tri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija imale 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

Predstavnici opozicije su u izbornoj noći saopštili da je „Niš slobodan grad“, a nakon toga obećavali da će se „odbraniti izbornu volju građana, koji su većinski glasali protiv SNS vlasti“.

Uprkos njihovim višestrukim prigovorima na odluke GIK i žalbama Višem sudu, GIK je ostala pri prvobitnoj odluci o dodeli mandata, po kojoj koalicija oko SNS i Ruska stranka mogu da formiraju vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari