"Opozicija neće biti oslabljena": I koaliciju "Biramo Niš" napustilo dvoje odbornika, nakon što su to uradili odbornici iz GG "Dr Dragan Milić" 1Biramo Niš: Foto Media reform centar

Opozicionu koaliciju „Biramo Niš“, koja u Skupštini grada ima deset mandata, napustilo je dvoje odbornika u nameri da oforme svoju odborničku grupu, potvrđeno je za Danas.

Prošle sedmice je, takođe, dvoje njihovih kolega izašlo iz grupe građana „Dr Dragan Milić“, koja u gradskoj skupštini ima 16 mandata, najavljujući istu nameru.

U niškoj opoziciji, međutim, tvrde da ih ovakvi odlasci neće oslabiti, već „možda i ojačati“, pošto će oni koji su izašli u Skupštini grada takođe „delovati opoziciono“, a njihovi međusobni odnosi ostaju i dalje „izuzetno korektni“.

Među analitičarima se, pak, može čuti ocena da „odbegli“ odbornici, svakako, opoziciji nanose štetu kod birača, a da je još veći problem što ona ne pokušava da takvu štetu iskontroliše.

Četiri izborne liste koje su u kampanji za junske lokalne izbore nastupale kao opozicione osvojile su 30 od ukupno 61 mandata u Skupštini grada.

"Opozicija neće biti oslabljena": I koaliciju "Biramo Niš" napustilo dvoje odbornika, nakon što su to uradili odbornici iz GG "Dr Dragan Milić" 2
Slaviša Dinić, Dragana Milutinović, Petar Popović: Foto privatna arhiva

Odbornik Slaviša Dinić kaže za naš medij da on i odbornica Dragana Milutinović nisu više u koaliciji „Biramo Niš“ i da nameravaju da zajedno sa odbornicom, dr Lelom Lazović, iz GG „Dr Dragan Milić“, formiraju svoju odborničku grupu, „Koaliciju za Niš“.

Prema Statutu grada Niša, odborničku grupu može da osnuje najmanje tri odbornika.

„Danas ćemo predsedniku Skupštine grada (Igoru Novakoviću) dostaviti pisano obaveštenje o tome da napuštamo odborničku grupu „Biramo Niš“ i formiramo sopstvenu. Naravno da ostajemo opozicija, oko toga uopšte nema dileme. Broj opozicionih odbornika u Skupštini grada ostaje isti, tako da opozicija neće biti oslabljena, već može biti i aktivnija“, kaže Dinić i dodaje da će on biti šef nove odborničke grupe.

On kaže da je „Biramo Niš“ bila predizborna koalicija, a da su na njenoj izbornoj listi odbornica Milutinović i on bili na kvoti Narodnog pokreta Srbije, ali kao pojedinci a ne predstavnici političkih stranaka.

„Razlog što sada izlazimo iz ’Biramo’ nisu nikakve razmirice, njih nema, već su tehnički- da imamo bolje uslove za nastupe u Skupštini grada i da promovišemo naše udruženje, ’Koaliciju za Niš’. Takođe, u ’Biramo Niš’ su četiri stranke- NPS, Demokratska, Pokret slobodnih građana i Zeleno levi front- čije su centrale u Beogradu, zbog čega smo, recimo, tokom kampanje morali da čekamo neke saglasnosti iz Beograda, a naše udruženje je niško, pa samim tim samostalno u odlučivanju. Zašto bi bilo ko bio talac bilo koje stranke, a može da ima svoj koncept delovanja“, kaže.

Dinić dodaje da će se buduća odbornička grupa „Koalicija za Niš“ dogovarati sa ostalim opozicionim grupama i odbornicima, ali može da ima i različito mišljenje o temama, što je prirodno i logično.

"Opozicija neće biti oslabljena": I koaliciju "Biramo Niš" napustilo dvoje odbornika, nakon što su to uradili odbornici iz GG "Dr Dragan Milić" 3
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

Đorđe Stanković, šef odborničke grupe „Biramo Niš“ u Skupštini grada, koji je i narodni poslanik i funkcioner NPS, kaže da su ovakve situacije „uobičajene i da u njima nema ničeg spektakularnog“.

Ni on ne misli da odlazak odbornika iz postojećih političkih organizacija i formiranje njihovih odborničkih grupa slabi opoziciju.

„Među nama nema razmirica, ništa nije sporno i svi međusobno sarađujemo. Ne verujem da će se zbog ovakvih situacija nešto promeniti, niti da će saradnja u Skupštini biti lošija, jer se borimo za istu stvar. Naprotiv- nekada delovanje opozicije može da bude efikasnije kada postoji više odborničkih grupa“, kaže Stanković za Danas.

Dr Dragan Milić, čiju su istoimenu GG krajem prošle sedmice napustili odbornici Oliver Paunović i Milena Vakić Paunović, takođe smatra da to neće oslabiti opoziciju.

"Opozicija neće biti oslabljena": I koaliciju "Biramo Niš" napustilo dvoje odbornika, nakon što su to uradili odbornici iz GG "Dr Dragan Milić" 4
Dragan Milić: Foto BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

„Neće. Opozicioni pokret u Nišu je značajno ojačao i u gradu i na jugu Srbije. Nakon 2. juna građani Niša su videli da su promene moguće čak i pod nefer uslovima“, rekao je on prošlog vikenda za naš medij.

On je kazao da Paunović „ima drugačiju viziju i planove za dalje političko delovanje“, a posebno u vezi sa planom da njihova GG preraste u Pokret za decentralizaciju Srbije.

Zahvalio se ovim odbornicima koji su „mnogo pomogli oko organizacije naše GG za lokalne izbore“ i poželeo im puno uspeha u budućem političkom delovanju.

"Opozicija neće biti oslabljena": I koaliciju "Biramo Niš" napustilo dvoje odbornika, nakon što su to uradili odbornici iz GG "Dr Dragan Milić" 5

Paunović je za Danas negirao da je Pokret razlog za ovakvu odluku, mada smatra da grupi građana kojoj je pripadao prioritet treba da bude gradska opština Medijana, u kojoj je opozicija osvojila vlast, a ne pravljenje Pokreta.

On je rekao da je osnovni razlog za njihov odlazak uverenje da Medijana treba drugačije da se vodi, a da u tome bude manje populizma.

Dodao je da je na samom početku, kada je u GG „Dr Dragan Milić“ ušao sa svojom GG „Nišlije za Niš“, najavio dr Miliću, sa kojim ostaje „u izuzetno korektnom odnosu“, da će kasnije „verovatno praviti neku svoju priču“, a ako izađe iz politike vratiti odbornički mandat.

„Mi ostajemo deo opozicije, nećemo sarađivati sa SNS-om, to je sigurno, i vreme će pokazati ko je vera a ko nevera“, kazao je Paunović.

Takođe je najavio da će formirati novu odborničku grupu „ukoliko im neko iz opozicije da jednog odbornika“, a da će ukoliko do toga ne bude došlo delovati kao nezavisni odbornici.

Danijel Dašić: Opoziciji jeste  naneta šteta, treba posmatrati glasanje „odbeglih“

Danijel Dašić, nevladin i građanski aktivista koji se bavi političkim analizama, ocenjuje da „odbegli“ odbornici i formiranje novih odborničkih grupa nanose štetu opoziciji kod njenog biračkog tela, te da bi ona morala da se bavi time kako da tu štetu umanji.

„Ovakvi događaji definitivno ne pomažu opoziciji da konsoliduje svoje biračko telo, bez obzira na izjave ’odbeglih’ odbornika da ostaju opozicija. Previše je bilo ovakvih razočarenja u prošlosti da glasači ne reaguju negativno na formiranje novih odborničkih grupa, pogotovo što izgleda da opozicija u Nišu nema dobar PR pristup umanjenju štete zbog ovakvih postupaka takozvanih ’preletača’. Ko se na mleko jednom opeče, taj i u jogurt duva“, kaže Dašić.

On dodaje da je teško dati racionalan odgovor na pitanje da li se na ovaj način menja izborna volja građana.

„Ostaje da se vidi i da se prati kako će ići glasanje odbeglih odbornika, i tada treba očekivati legitimne reakcije birača na svaki njihov sumnjivi potez i glasanje koje nije u skladu sa izbornom voljom većine birača u Nišu. Ukratko, lako je uzeti 30 srebrnjaka, ali je veoma teško sakriti ih, jer svetlucaju u post- izbornom mraku, i zveckaju nadaleko. A i neka istorija nas uči, makar imala uporište u religijskim spisima, da se takav postupak dugoročno ne isplati“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari