Opozicija nema pristup televiziji 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Opozicija treba da se izbori za fer izborne i medijske uslove na lokalnim izborima u Beogradu, i zato treba da se dogovori da li postoji volja za to, ocenili su danas učesnici skupa koji su organizovali Demokratska stranka Srbije (DSS) i građanski pokreti.

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je da se pojedinci već kandiduju za gradonačelnika i mediji prate ko će, s kim i kako nastupati, u koliko kolona, a iz fokusa se izgubilo pitanje koje je mnogo važnije – uslovi u kojima će se izbori održati.

Prema njegovom mišljenju, zloupotrebe vlasti su već krenule, pa se tako aktuelni gradonačelnik Siniša Mali jednom nedeljno pojavljuje na javnom servisu, u Beogradskoj hronici i hvali se uspesima.

Jovanović je naglasio da je zato borba za ravnopravne izborne uslove i poštovanje zakona koji regulišu pojavljivanje u medijima u kampanji u zajedničkom interesu svih iz opozicije.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da u Srbiji nikad, pa ni devedesetih godina, nije bila teža situacija za opoziciju ni „bahatije ponašanje stranke na vlasti“.

On smatra da bi, kako bi se sprečile zloupotrebe na lokalnim izborima, trebalo, pored ostalog, iskontrolisati biračke spiskove i izmestiti štampanje glasačkih listića iz državne firme Službeni glasnik, jer su i to „sitnice o kojima moramo povesti računa“.

Ilić je konstatovao da opozicija mora da se grupiše i da „nema veze koliko ko vredi“, jer joj „treba lice koje vodi i pobeđuje“.

On je podsetio da vlast preko svojih medija sad „izvlači“ sporenja između njega i Dragana Đilasa od pre 15 godina, pokušavajući da posvađaju opoziciju, a u isto vreme „Aleksandar Vučić hoće da ubaci u igru Vojislava Šešelja, preko (Ivice) Dačića i (Dragana Markovića) Palme“.

Srđan Nogo iz pokreta Dveri je ukazao da niko od opozicije nema pristup televizijama i da zato treba odmah da se bori za ravnopravan medijski tretman, a ne „da sačekamo veče kad se proglašavaju izborni rezultati pa da kukamo da je bio neravnopravan tretman“.

Nogo je rekao da taj neravnopravan tretman u medijima nije smislila sadašnja vlast, to je bilo i ranije, ali ova to „radi na bahatiji način“.

Prema oceni Dušana Raičkovića iz Narodne stranke, kod ljudi je zavladao strah, jer oni koji svojim potpisom daju podršku opozicionim partijama trpe represiju, a kampanja i „opsadno stanje“ pred nedeljne izbore u pet opština pokazuje šta će se dešavati u Beogradu.

Predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać rekao je da mu je žao što se na današnji sastaank nisu odazvali određene stranke i pokreti i da veruje da je to samo zbog drugih obaveza a ne zato što misle da su izborni uslovi u redu.

On je, komentarišući nastupe Malog svakog utorka na RTS, ocenio da bi bilo bolje da mu se da autorska emisija na javnom servisu, a ne da se „pravi farsa u Beogradskoj hronici“.

Bastać se založio za moratorijum na otvaranje raznih završenih objekata i radova dok traje izborna kampanja, jer kako je objasnio, narednih meseci će predsednik Srbije obilaziti sve radove po Beogradu i otvarati ono što je završeno.

Vlast otvara metar po metar raznih raskrsnica, semafora i kontejnera po Beogradu, naveo je on.

Ljiljana Benać Šantić iz Nove stranke ukazala je da se opozicije zakonske regulative uvek seti pred same izbore, umesto da o tome pričaju ranije i da traže izmene zakona.

Radomir Lazović iz inicijative Ne da(vimo Beograd upozorio je na pretnje koje dolaze od ekstremista iz redova vladajuće partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari