Opozicija nakon sastanka sa nemačkom državnom sekretarkom o litijumu: Nema nikakvih konkretnih garancija od Nemačke da će se poštovati ekološki standardi 1Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

Nema nikakvih novih konkretnih garancija od Nemačke da će se poštovati ekološki standardi u Srbiji prilikom iskopavanja litijuma – rekao je Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Nakon sastanka sa Franciskom Brantner, državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke, Lazović je rekao da su predstavnici ZLF, PSG i DS pitali kako će Nemačka garantovati u tuđoj zemlji poštovanje bilo kakvih zakona i standarda.

Lazović je istakao da su nemačkoj državnoj sekretarki preneli da Aleksandar Vučić nema podršku građana za sprovođenje ovog projekta.

On je citirao transkript sa konferencije za novinare u Berilinu koja je bila upriličena kao najava dolaska nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju, gde se kao odgovor na pitanje da li će zbog iskopavanja litijuma biti konaminirane podzemne vode u Srbiji, odgovoreno da se pretpostavlja da srpske vlasti budno prate ovako nešto.

Na pitanje kakvi su ekološki standardi Rio Tinto, odgovoreno je da za takve informacije mora da se kontaktira Vlada Srbije.

– Dakle, ceo teret bavljenja standardima je na Vladi Srbije – rekao je Lazović.

To znači da mi treba da verujemo u državi u kojoj institucije ne rade, istakao je, izbori se kradu, inspekcije ne postoje, sudovi ne rade…

Rekao je da će o sledećim koracima opozicije, protestima, dogovarati najpre sa meštanima Gornjih Nedeljica i onima koji su najviše ugroženi.

On je poručio građanima da drže glavu gore jer potpisuvanje memoranduma nije kraj, da je to samo prvi korak, odnosno da će se opozicija boriti i dati sve od sebe da do realizacije plana iskopavanja litijuma ne dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari