"Među nama nema podela, ali dečije igre nisu način vođenja politike": Opozicija u Nišu nakon međusobnih optužbi dr Dragana Milića i demokrata 1Miodrag Stanković (Ujedinjeni- Nada za NIš), Đorđe Stanković (Biramo Niš), Dragan Milić (GG), Dušan Anđelković (Kreni promeni): Foto Biramo Niš

U opoziciji u Nišu nema sukoba, već postoje samo sporadične nesuglasice, koje između ostalog neće uticati na stabilnost naše vlasti u Medijani, jednoj od četiri niške opštine i jedinoj opozicionoj opštini u Srbiji, tvrde za Danas u političkim organizacijama koje su na junskim lokalnim izborima nastupale opoziciono i prešle cenzus.

Nepun dan ranije njihovi odnosi „zvučali“ su bitno drugačije jer je dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana i Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES), optužio deo niških demokrata da nisu opozicija i da „imaju instrukcije“ da „ruše Medijanu kao jedinu opozicionu opštinu u Srbiji“.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, koja je u Nišu u sastavu koalicije „Biramo Niš“, uzvratio je da je ta stranka nesumnjivo opoziciona, za razliku od dr Milića koga prate sumnje da to ipak nije.

Dr Milić je na društvenoj mreži X objavio prepisku sa neformalne viber grupe nekih članova u simpatizera DS u Nišu u kojoj se iznose kritike povodom načina formiranja skupštinske komisije za analizu trošenja budžetskih sredstava gradske opštine Medijana u poslednje četiri godine, te imenovanja Srđana Nonića, građanskog aktiviste i glavnog urednika medijskog portala Niška inicijativa za njenog člana.

Dragan Milić
Dragan Milić: foto Dimitrije Nikolić/ATAImages

Njegova grupa građana se u prepisci naziva „Drmilići&company“, što je on ocenio kao „davanje nakaradnih imena“ i „neprimeren način komunikacije“ između koalicionih partnera.

Poručio je da se „bahatošću i primitivizmom ne može pobediti vladavina SNS-a, a da opozicija treba takvom ponašanju da ponudi alternativu“.

„Zahvaljujem se ’opozicionoj‘ stranci DS u Nišu na konstruktivnom mišljenju… Sa ovakvom ’opozicijom‘ SNS će biti na vlasti zauvek…‘Drmilići&company‘ nastaviće da se bore za bolju, pristojniju, bogatiju i pravedniju Srbiju bez kriminala, nepotizma i bahatosti. Srbiju za sve njene gradjane ne samo za neke… Sa ili bez DS, svejedno“, naveo je on na društvenoj mreži.

Predsednik demokrata Lutovac je na ovakve ocene odgovorio da je nesumnjivo da je DS „svom snagom protiv kriminalizovanog režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ i da „iz onoga što je Milić napisao, ne razume ništa“.

"Među nama nema podela, ali dečije igre nisu način vođenja politike": Opozicija u Nišu nakon međusobnih optužbi dr Dragana Milića i demokrata 2
Zoran Lutovac: foto FoNet Milica Vučković

„Nisu demokrate insistirale isključivo na institucionalnoj borbi protiv izborne krađe i time ugušili opoziciono nezadovoljstvo, nego dr Milić. Nisu najbliži saradnici predsednika DS u Nišu odmah posle izbora prešle na drugu stranu, nego saradnici Milića. Nije predsednik DS Niš dr Srbobran Branković hvalio gradonačelnika Novog Sada, nego dr Milić. Ne dodvoravaju se niške demokrate naprednjačkim biračima, nego populista dr Milić“, rekao je Lutovac.

On je dodao da će svako ko bude sarađivao sa Srpskom naprednom strankom biti izbačen iz te partije i pozvao dr Milića da „ako takav postoji u Nišu, kaže ko je on“.

Dr Milić: Rezultati u Medijani su fascinantni, niko nema prava da gasi probuđenu nadu

Nakon ovakvog „sučeljavanja mišljenja“ dr Milić, ipak, kaže da je kompletna opozicija u Nišu „vrlo jedinstvena oko glavnih i strateških pitanja u gradu“ i da „nema ni pomisli oko saradnje sa SNS-om jer bi to bila prevara birača“.

On ponavlja da je SNS „uništio i degradirao naš grad, umesto pristojnosti uveo bahatost i umesto odgovornosti prema građanima prihvatio vazalni podredjeni odnos prema Beogradu“.

„Dozvolili su diskriminaciju dece, istražna kopanja pored izvorišta pitke vode koju koriste građani Niša i sprovodili sumnjive i nameštene tendere, počev od ograda za ulice po gradu pa sve do izmišljenih vanrednih situacija za izbegavanje legalne tenderske procedure. Grad prezivljava urbanistički genocid, infrastruktura je na nivou 1945. godine, prevareni radnici se varaju još jednom“, kaže on, dodajući da je aktuelna SNS vlast „po svemu gora od prethodne, iako smo svi mislili da je to nemoguċe“.

Na pitanje da li sukobi i podele opoziciju mogu da koštaju vlasti u opštini Medijana, on odgovara da je ona „jako čvrsta i ubedljiva u odbrani volje građana“, da su rezultati koji su postignuti za samo par meseci „fascinantni“ i da „niko od nas nema prava da tu probuđenu nadu gasi“.

„Ja ne bih rekao da postoje sukobi i podele već, pre bih rekao- nesuglasice, što je normalno. Pritom su te nesuglasice oko perifernih, a ne ključnih pitanja. Oko suštinskih i ključnih pitanja, gde je najvažnije pitanje saradnja sa SNS-om nema apsolutno nikakve podele. Takve saradnje neće biti“, kaže.

On dodaje da postoji mogućnost da opozicioni odbornici, funkcioneri ili aktivisti „prelete“ u SNS vlast u gradu, navodeći da su njihovim odbornicima već stizale “nepristojne” ponude da pređu na drugu stranu, po „dobrom, starom, naprednom maniru da je sve na prodaju“, ali da su odbijene.

„Niška bahata naprednjačka vlast bi želela ’kupovinom‘ odbornika da pošalje poruku građanima Niša da ne vredi izlaziti na izbore jer će oni na kraju uvek naći načina da se izigra njihova volja. Zato je na novoj vlasti u Medijani odgovornost da pokaže da izborna volja Medijanaca nije na prodaju. Ko sakupi hrabrost i proda svoju dušu đavolu mislim da će imati ’velike simpatije‘ kako od Medijanaca, tako i od ostalih građana Niša“, kaže on.

Đorđe Stanković (Biramo Niš): Brine me potreba za medijskim eksponiranjem, ovo nije šou program

Đorđe Stanković, šef odborničke grupe „Biramo Niš“ u Skupštini grada i republički poslanik Narodnog pokreta Srbije, ocenjuje da je politika „jedna velika odgovornost prema građanima i članovima partija i partnerima i porodici“, te da opozicija u Nišu treba da se bavi ozbiljnim stvarima- ukoliko želi da bude ozbiljna.

„Mislim da naš neuspeh – nije opcija, niti su dečije igre i dečije rasprave način vodjenja politike. Nema mesta sukobima u niškoj opoziciji, već se dešava samo poneka nespretna reakcija, ali sve je to rešivo. Ono što mene brine je potreba za medijiskim eksponiranjem, jer ovo nije šou program“, kaže Stanković.

"Među nama nema podela, ali dečije igre nisu način vođenja politike": Opozicija u Nišu nakon međusobnih optužbi dr Dragana Milića i demokrata 3
Đorđe Sranković (Biramo Niš): foto M. M./ATAImages

On takođe ocenjuje da je vlast u Medijani stabilna, a da su odnosi unutar nje „odlični“.

„Bar se ja trudim da to tako bude“, dodaje.

I on smatra da su „preletanja“ politička realnost, ali naglađava da se nisu dogodila iako se o tome puno pričalo.

„Svi smo izabrani od strane građana, i ako neko promeni poziciju izneveriće upravo te građane, koji su (na junskim lokalnim izborima) želeli promene režima SNS-a u Nišu. Za sada, svih 30 odbornika opozicije u Skupštini grada (od ukuno 61, prim. aut.) stoji na tom stanovištu, i tako ćemo nastaviti“, kaže.

Miodrag Stanković (Ujedinjeni – Nada za Niš): Nesporazume treba rešavati na koalicionom sastancima, ne u javnosti

Miodrag Stanković, odbornik koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“ u Skupštini grada, kome se prethodno u javnosti pripisivala namera da „preleti“ u SNS vlast, što se nije dogodilo, takođe tvrdi da u niškoj opoziciji „postoje sukobi mišljenja i različiti predlozi za rešavanje određenih političkih tema, ali nema podela“.

„Sve kritike i razmena argumenata su normalna stvar u jednom demokratskom društvu. Smatram da je neslaganje između Dragana Milića i Demokratske stranke više sukob mišljenja nego politički sukob i da je mogao i morao da bude razrešen bez učešća javnosti, jer sve to ide u prilog SNS-u. Ovaj nesporazum je mogao biti razrešen u kratkom roku u okviru vladajuće koalicije u gradskoj opštini Medijana. Čim se uključi javnost onda to menja kontekst i prerasta u veće nerazumevanje“, kaže Stanković.

I on ocenjuje da ovaj nesporazum neće dovesti do destabilizacije ili gubitka vlasti opozicije u Medijani.

"Među nama nema podela, ali dečije igre nisu način vođenja politike": Opozicija u Nišu nakon međusobnih optužbi dr Dragana Milića i demokrata 4
Miodrag Stanković: Foto Ujedinjeni – Nada za Niš

„Ja insistiram na jedinstvu opozicije i pozivam sve političke aktere u vladajućoj koaliciji u Medijani da se ubuduće uzdrže od međusobnih političkih optužbi koje mogu da destabilizuju našu vlast. Sva ovakva neslaganja mogu da se reše u neposrednom dijalogu na koalicionom sastanku, pa da tek ukoliko su nepremostiva idu u javnost“, kaže on.

Dodaje da su preletanja odbornika uvek moguća, ali ne misli da će se to dogoditi, jer bi dovelo do otežanog funkcionisanja ili promene vlasti u Medijani.

 

Kreni – Promeni bez komentara

„Opozicija je u Nišu na izborima 2. juna pokazala jedinstvo i što se barem našeg pokreta tiče, ostaćemo dosledni. Imamo dobru saradnju sa kolegama iz opozicije, a ta saradnja se pre svega tiče jednog od zajedničkih ciljeva- smene SNS koalicije sa vlasti u Nišu. Zaista ne bismo želeli da se bavimo komentarisanjem nekih postupaka i nagađanjima, jer verujemo da je važno zadržati fokus na ključnim problemima Nišlija. Dalje komentarisanje podela može da doprinese destabilizaciji jedinstva opozicije u Nišu, što nije u interesu građana“, kaže Dina Marković odbornica pokreta Kreni- Promeni u Skupštini grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari