Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 1Opozicija u Skupštini grada Niša: Foto: Z. Miladinović/Danas

Svi opozicioni odbornici u Skupštini grada Niša zahtevaju sazivanje vanredne sednice na kojoj će se između ostalog tražiti smena predsednika Skupštine Igora Novakovića zbog toga što je „nedostojan“ da obavlja tu funkciju.

„Osim smene Novakovića, opozicija zahteva i analizu negativnog izveštaja Državne revizorske institucije o načinu trošenja gradskog budžeta za prošlu godinu, kao i raspravu o probnim iskopavanjima u Niškoj Banji (u cilju otkrivanja bakra i srebra), a na svega 1.500 metara od izvorišta Studena koje pola Niša snabdeva pijaćom vodom“, kaže za Danas dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“, kaže za naš medij da će oni „možda dodati još neku tačku dnevnog reda“.

U opoziciji kažu da se zahtev „piše“ i da će biti podnet „najverovatnije sutra“.

Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 2
Skupština grada Niša: Foto: Vesna Torović

U Skupštini grada, koja broji 61 odbornika, opozicija ima 30 mandata – od kojih GG „Dr Dragan Milić“ ima 16, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i „Kreni – promeni“ po dva mandata.

Zbog čega prvom među jednakima u Skupštini ocena „Sedi, 1!“?

Predstavnici opozicije su najpre zatražili da Novaković u roku od pet dana podnese ostavku, a kako to nije učinio, zatražiće je oni na vanrednoj sednici.

Zamerili su mu neprimereno vođenje sednica, vređanje opozicije, nezavisnih medija i nevladinih aktivista i sukob interesa pri odlučivanju o isplati zaostalih zarada bivšim radnicima propalih društvenih preduzeća, među kojima je i Niteks, u kojem su radili on i njegov otac.

Nakon objavljivanja spiska bivših radnika koji potražuju neisplaćene zarade koji je uradila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, a na kojem se zbog neažuriranja greškom našlo i njegovo i ime njegovog oca, Novaković je na društvenim mrežama vređao medije, opozicionare i građanske aktiviste koji su o tome govorili.

Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 3
Igor Novaković: Foto N. Panić

„Takva pljuvačina i kanalizacija se ne dešava ni u birtijama. Gospodin Novaković je vratio narativ iz devedesetih. Taj narativ je skupo koštao ovu zemlju i naš grad“, rekao je dr Milić nakon ovih uvreda.

NUNS je zbog toga od njega zatražio da prestane sa „targetiranjem“ i “ neovlašćenim objavljivanjem ličnih podataka niških novinara i aktivista“, upozoravajući ga da narativ koji koristi ugrožava njihovu bezbednost.

Mediji su, takođe, zabeležili da je Novaković na prošloj sednici pozvao policiju zbog performansa pokreta „Kreni – promeni“, koji su sa balkona skupštinske sale pustili balon sa njegovom fotografijom i natpisom „Sedi, 1“, u znak protesta što nije prihvatio njihov predlog da Skupština raspravlja o besplatnim udžbenicima za sve učenike osnovnih škola u gradu.

On je, inače, izabran na konstitutivnoj sednici Skupštine grada sa 31 glasom odbornika koalicije oko Srpske napredne stranke, iako je prethodno za verifikaciju njegove funkcije predsednika glasala manjina u verifikacionoj komisiji.

Pet članova komisije iz redova opozicije potpisali su izveštaj da Novaković „nije izabran jer je povređena tajnost glasanja, suprotno članovima 21. i 22. Poslovnika o radu Skupštine grada“.

„Odbornici su glasali mimo paravana, izloženi kamerama i u prisustvu trećih lica. Samim tim on nije izabran“, navodi se u izveštaju većine članova verifikacione komisije.

Predsedavajuća najstarija odbornica Mirjana Lepajne je, međutim, na glasanje stavila izveštaj četiri člana komisije iz redova vlasti koji su glasali za Novakovićevu verifikaciju, a posle glasanja uzviknula:„Bravo! Čestitam predsedniku na izboru!“.

Novaković je zatim održao „prvi govor, kao predsednik“, afirmativno ocenjujući rezultate aktuelne vlasti.

Na dobacivanje pojedinih odbornika da on „nije izabran za predsednika“ odgovorio je da „ne bi želeo da njegove prve odluke budu opomene“.

Izveštaj DRI: Ozbiljna zloupotreba narodnih para ili greške tehničke prirode

„Tražimo, takođe, analizu najnovijeg izveštaja DRI o poslovanju Grada zbog sumnje na brojne nepravilnosti, zloupotrebe narodnih para i odgovornost pred nadležnim organima. Sa svim tim nepravilnostima javnost grada Niša mora da bude upoznata, a ukoliko se one ne rasvetle, ne osude i ne kazne – ponoviće se“, kaže dr Milić.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izveštaju o načinu trošenja budžeta grada Niša za prošlu godinu izrekla „negativno mišljenje“ nakon što je utvrdila kršenje 15-tak zakona i nekoliko uredbi.

Više javno tužilaštvo u Nišu je povodom ovog izveštaja „formiralo predmet“, a nakon “upoznavanja sa izveštajem preduzeće mere i radnje za koje imaju ovlašćenja prema Zakonu o krivičnom postupku“.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Nišu su kazali da je na osnovu pisanja medija formiran i predmet vezan za privatne firme „Vodomonteri“ i „Sim puk gradnja“, koje su, prema izveštaju DRI, preko Gradskog štaba za vanredne situacije, i bez raspisivanja javnih nabavki, dobijale isplative građevinske poslove na vodovodu i kanalizaciji, koji nisu bili hitni već redovni.

Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 4
Dragana Sotirovski: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Naloge Štaba za vanredne situacije potpisivala je tadašnja gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, kao komandant Štaba.

Pažnju javnosti privuklo je i sporno trošenje gradske reprezentacije uz pomoć službene platne kartice koju je ona koristila.

DRI je, takođe, ukazao i na nezakonit i neodgovoran odnos Grada prema gradskoj imovini, kašnjenje u izmirivanju sudskih odluka koje je značajno koštalo budžet, „bacanje“ novca na advokatske i konsultantske usluge, protivzakonito upošljavanje ljudi, problematičnu isplatu zarada, diskutabilne finansijske poteze pojedinih javnih ustanova, i slično.

Izveštaj, na 313 strana, objavljen je 21. avgusta, i sadrži 41 preporuku za ispravljanje nepravilnosti, za šta Grad Niš ima rok od 90 dana, odnosno jednu do tri godine, ukoliko su preporuke dugoročne.

Sotirovski je nakon objavljivanja izveštaja ocenila za Danas da je revizija više ukazala na prekršaje tehničke prirode, a da odgovornost za to snosi ona, ali i „ostala odgovorna lica čije su Uprave napravile određene knjigovodstvene propuste“.

Aktuelni gradonačelnik Dragoslav Pavlović, kao i predsednik Skupštine Novaković, nisu želeli da komentarišu izveštaj DRI, uz „obrazloženje“ da je on „preliminarni“, te da Grad ima rok da ispravi otkrivene propuste.
Pavlović je, ipak, kasnije kazao da je gradska uprava već preduzela korake za ispravljanje nepravilnosti, posebno u vezi sa gradskom imovinom.

Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 5
Dragoslav Pavlović: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

“Formirali smo timove koji rade na objedinjavanju podataka o imovini Grada, jer su različite gradske uprave imale različite podatke o lokalima, stambenom prostoru i zemljištu”, rekao je.

On je dodao da osim primedbi DRI na evidentiranje gradske imovine, ima „i nekih drugih stvari koje su vezane za finansije, za postupke javnih nabavki, čak i za skupštinske poslove”.

Novaković je dodao da se „kao ozbiljan čovek ne bi usudio da komentariše nešto što je preliminarno“.

„Za mene ovaj izveštaj DRI još nije gotov. Mi imamo pravo na ispravku grešaka, i onda šaljemo odazivni izveštaj, koji upravo pripremamo, pa tek onda se objavljuje konačan izveštaj”, rekao je.

Crni scenario kopanja srebra i bakra: Nekome profit, nekome bolest i izumiranje

Na dnevnom redu, po zahtevu opozicije, naći će se i geološko istraživanje bakra i srebra u okolini Niša, na prostoru između sela Gornja Studena i Bancarevo, u blizini izvorišta Studena kojim se značajan deo Niša snabdeva pijaćom vodom, kao i neposredno uz Specijalne rezervate prirode Suva planina i Jelašnička klisura i Parka prirode Sićevačka klisura.

Istraživanje je do nedavno, a mimo znanja javnosti, obavljala australijsko- britanska kompanija Apolo Mineral Limitid (Apollo Mineral Limited), po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike od 22. novembra 2021. godine.

„Probna iskopavanja u Niškoj Banji rađena su ispod radara, sakrivena od naroda, bez transparentnosti, a u blizini izvorišta koje snabdeva Niš pijaćom vodom. Naš grad je već toliko zagađen da dodatno zagađenje preti katastrofom koja može skupo da košta Nišlije – kroz povećanu stopu smrtnosti, urođene malformacije novorođenčadi ili porast malignih i hroničnih bolesti. Poslednji je trenutak da Nišlije spreče taj crni scenario koji bi pojedincima doneo ogromne profite a narodu bolest, siromaštvo i izumiranje“, kaže dr Milić.

Opozicija u Nišu se bori za vanrednu sednicu: Šta je nedostojno kod predsednika Skupštine grada? 6
Dragan Milić: Foto BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

Opozicija je ranije između ostalog zahtevala zabranu iskopavanja čiji je cilj eksploatacija rude u Nišu i okolini, a Kreni- Promeni je pokrenula peticiju sa takvim zahtevom.

Gradonačelnik Pavlović je nakon uznemirenja dela javnosti zbog ovakvog kopanja kod Niške Banje kazao da su „te istražne bušotine zatvorene i da se nadalje to neće raditi“.

„U blizini Niške Banje ne bih voleo da vidim tako nešto. Vodoizvorište Krupac i Studena se nalaze u blizini. Ali, ukoliko se nešto radi, mora da bude u skladu sa merama zaštite životne sredine“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari