Srpska napredna stranka i Nova Srbija sve su glasnije u najavama svojih poteza posle glasanja o srpskoj rezoluciji o Kosovu u Generalnoj skupština UN, planiranog za 9. septembar. Inicijative za smenu onih koje smatraju odgovornim, kao i organizovanje mitinga na kojem će tražiti nove izbore, za sada su mogući scenariji.


Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da počinju razgovori opozicionih stranaka oko organizacije mitinga, koji će biti održan posle sednice u Njujorku. „Nismo hteli da pravimo miting dok ne prođe procedura u UN. „Pustili smo ih neka rade kako god hoće, ali tražimo rezultat. Ako nema rezultata, tražimo izbore“, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Lider NS je ocenio da „rezoluciju o KiM neko želi da napiše napolju i da samo pro forme prođe kroz procedure i pojavi se pred UN“. On je precizirao da će miting biti organizovan s naprednjacima „i nekim manjim strankama, da će se sa DSS još razgovarati, te da „postoji mogućnost da će učestvovati i neke stranke iz vlasti“, ali nije želeo da navede o kojim partijama se radi. Ilić je dodao da će tokom razgovora biti odlučeno da li će protest prvo biti organizovan u nekom gradu u centralnoj Srbiji, pa potom u Beogradu, ili će biti održan samo u prestonici.

Odnos naprednjaka prema vladajućoj većini zavisiće od ishoda glasanja u Njujorku, stav je te stranke. „Ako neizmenjena rezolucija dobije podršku u UN, čestitaćemo im, a ukoliko se to ne dogoditi, tražićemo odgovornost za vođenje politike koja udaljava KiM od Srbije“, izjavio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je naveo da će u slučaju neuspeha rezolucije, SNS u parlamentu tražiti ostavku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića „i drugih ministara“, te da će pokrenuti niz inicijativa, ali nije naveoáo čemu j zapravo reč. Istakao je da SNS, koja je „državotvorna i odgovorna stranka“, nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a da oni koji su doveli do toga da nam „Damoklov mač nezavisnosti visi nad glavom“ moraju da snose odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari