Opozicija pitala ko je odgovoran za falsifikovanje steno beleški, Orlić uzvratio - čudo ste vi svi skupa 1Printskrin RTS

Poslanici Skupštine Srbije na sednici, koja je počela sa gotovo sat i po zakašnjenja, pitali su predstavnike vlade kada će poboljšati položaj nastavnika, zašto se otima stan borcu, ali imali su pitanje i za Vladimira Orlića, predsednika parlamenta.

Pitali su ga ko je odgovoran za falsifikovanje skupštinskih stenografskih beleški. Odgovarajući na ovo pitanje Orlić je poručio opoziciji da su čudo božije svi koliko ih ima.

„Pitate me zašto u stenogramu ne piše nešto što želite da piše. Valjda ne očekujete da oni koji vode steno beleške fizički mogu da čuju šta sve dobacuje Ćuta Jovanović. Vidim u vašoj štampi kriv je i za to Bata Gašić. Valjda će biti kriv Gašić i što nema kvoruma. Čudo božije ste vi svi, koliko god vas ima“ , rekao je Orlić.

Pitanje o falsifikovanju steno beleški postavio je Miodrag Gavrilović, poslanik DS , koji je pitao i da li je Dušica Jovanović, nekad zaposlena u BIA, u avgustu 2022. uhapšena zbog pranja novca za Kavački plan?

„Da li je ona bila pratilac Ane Brnabić i da li je na taj način crnogorska mafija imala iformacije o državnom vrhu? Da li je tačno da je osoblje Radeta Basta iz kancelarije izbacilo privatno obezbeđenje? Koja specijalna jedinica je uhapsila kosovske policajce?  Ono što pouzdano znam to je da nisu bili ni SAJ, ni Žandarmerija. Zašto predsednik države nudeći poligraf otkriva identitelica“, pitao je Gavrilović.
.
Biljana Đorđević, poslanica zeleno levog poslaničkog kluba NDB, pitala je koliko nedostaje nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama, za koje predmete nedostaju profesori ,a konstatovala je da već duže vreme na fakulteima vlada izuzeto malo intesovanje za nastavničke smerove na fakultetima.

„Ovo je važno da bismo znali da li ste odustali od dostupnog i kvalitetnog obrazovanja za sve“, rekla je Đorđević i pročitala čitav niz fakulteta za koje je ove godine bila mala zainteresovanost“, rekla je Đorđević

Dodala je da već nekoliko godina unazad imamo malo interesovanje za nastavničke smerove na fakultetima.

„Mi smo nedeljama ovde govorili i položaju nastavnika i profesora, a upravo je to tazlog za ovako malo interesovanje“, rekla je poslanica NDBG.

Uroš Mrdić, poslanik Srpske narodne stranke, pitao je nadležne organe šta će preduzeti oko najavljene blokade bolnica i puteva koje najavljuje opozicija .

„Ovo blokiranje puteva i bolnica govori o vama i građani će to kazniti na izborima, jer je druga, većinska Srbija, ona koja podržava politiku Alelsandra Vučića“, rekao je Mrdić napominjući da predaja nije opcija ni za SNS, ali ni za Danila Vučića.

Optužio je opoziciju da navija za Kurtijeve policajce, aonda ij je obavestio da Danilo nije skinuo majicu kako su to neki mediji preneli na zahtev kosovske policije.

Strahinja Erac, poslanik Zavetnika, upozorio je da svaka vlast ne vrednuje borce  i da danas u Kraljevu penzionisanog pripadnika MUP Sefedina Ragipovića, učesnika rata, borca prve kategorije, ova vlast želi da istera iz stana.

„Kao nekoga ko je više puta nagrađivan za vreme svog rada u policiji, uz prećutnu saglasnost svojih starešina 2004. godine je dobio stan na korišćenje u Kraljeve, moram napomenuti da je kao dobrovoljac bio u ratu i 1998. i 1999. Prvi problemi nastaju 2015. godine kada mu traže da se iseli iz stana, čoveku koji u tom trenutku ima maloletno dete i bolesnu suprugu. Iako je te godine otvoren konkurs ministarstva i taj stan stavljen na konkurs, on je aplicirao, ali zbog bolesti procenjen je kao neko ko je izgubio radnu sposobnost i po kratkom postupku poslat je u penziju“, rekao je Erac.

Ragipović je tako, kako je objasnio Erac, izgubio pravo da bude rangiran. I sam ministar Nebojša Stefanović je 2017. govorio o Sefedinu o svim medijima, da mu traži stan, i obećava da će mu obezbediti stan.

„To je politika SNS, u medijima obećavaju jedno, a u realnosti je to drugo“, zaključio je Erac.

Vladeta Janković, poslanik sa liste Narodne stranke, naveo je da se u poslednje vreme u stručnoj javnosti, a potvrđuju ih i neki ozbiljni privredni krugovi čuju glasine koje se tiču internacionalnog globalnog fonda BlackRock.

„To je jedna svemoćna internacionalna kompanija, čiji je kapital preko tri triliona dolara i koja je upropastila Pakistan, Argentinu… Ovakvi glasovi koji se šire su toliko opasni, da bi premijerka trebalo da ih demantuje istine i mira radi. Ja to činim blagovremeno i u dobroj veri. Priča se da je ta kompanija koja u Beogradu širi poslove, preuzela spoljni dug Srbije koji u ovom trenutku iznosi 34 milijarde evra sa izgledima da dostigne 40 milijardi, a za to je Srbija morala nešto da založi. Ono što je Srbija mogla da založi mogu biti samo rudna bogatstva, energetski potencijal, poljoprivredno zemljište… Drugim rečima, i Beograd na vodi i PKB sve su to sitnice. Ako je ova vest istina, mi smo onda zadužili Srbiju do svoje unučadi. Voleo bih da mi odgovor, odnosno demati ove vesti, da predsednica Vlade Srbije“, rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari