Opozicija podnosi i krivične prijave 1

Predstavnici opozicije podneće krivične prijave protiv onih koje smatraju odgovornim za brojanje glasova na Kosovu, rečeno je Danasu nezvanično. Prijave će biti podnete protiv predsednika RIK, sekretara ovog tela i šefa pisarnice, zbog 60 fantomskih prigovora, koji su se, iznenada pojavili u radu RIK. Kako su precizirali naši sagovornici, 25. aprila je predsednik RIK Dejan Đurđević saopštio da su podneta samo dva prigovora, a isto je rekao i premijer i lider SNS Aleksandar Vučić.

Opozicija smatra neverovatnim da je odjednom iskrsnuo toliko broj prigovora za koje je u trenutku pisanja ovog teksta bilo nepoznato, iz kojih stranaka potiču, pošto su potpisani samo imenima i i prezimenima. „Da li je slučajnost to što se svi ti prigovori odnose na onih 2 odsto glasačkog materijala koji nije obrađen?“, ističu sagovornici našeg lista. Podvlače da će krivične prijave biti predate nadležnim tužilaštvima.

Tokom dana je broj mesta na kojima je RIK poništila izbore rastao, što prema navodima naših opozicionih izbora znači da je SNS spremna da upotrebi svu logistiku i finansije da na ponovljenom glasanju promeni izborni rezultat u korist naprednjaka. Kao što je poznato, sve četiri opozicione grupacije – DS, DJB, SDS-LDP-LSV i DSS-Dveri, teoretski bi mogle da padnu ispod cenzusa, dok su tome najbliži DSS-Dveri, pa potom SDS-LDP-LSV.

Predstavnici ovih stranaka prepodne sastali su se u prostorijama SDS kod Borisa Tadića, koji se potom obratio novinarima, ali nisu saopšteni konkretni koraci.

Kao primer flagrantne izborne krađe, naši sagovornici su ukazali na slučaj Gorana Bogdanovića koji je, kada je saznao da SDS ima nula glasova, tražio proveru, i u koverti gde su izbrojani glasovi SNS, našao 60 listića na kojima je zaokružen SDS.

Everntualni ulični protesti opozicionih stranka čekaju odluke RIK. Kako su Danasu objansili izvori iz opozicije, u zavisnosti od toga hoće li RIK prekrojiti izbornu volju građana, a već su utvrđene krađe prilikom uvida opozicije u izborni materijal, ali i kupovina i pritisak na odbornike u pojedinim opštinama da se priključe SNS, zavisi hoće li opozicione stranke organizovati proteste. Niko od predstavnika proevropskih opozicionih partija zvanično nije mogao da nam kaže hoće li i kada biti organizovani protesti. Pravne borbe, kako kažu naši sagovornice, će svakako biti i to kroz podnošenje žalbi i krivičnih prijava. Prema našim saznanjima, postoje ideje i o izlasku na ulice, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se konkretno radi na njihovoj realizaciji. Tu se postavlja i pitanje liderstva, ali s obzirom na to da predsednik LDP ima ozbiljnog iskustva u tome, ne treba da iznenadi da on bude jedan od glavnih motivatora i vođa mogućeg izlaska na ulice. Koalicija Dveri/DSS već je najavila da proteste ukoliko ostanu ispod cenzusa. Predsednik DS Bojan Pajtić je u sredu za naš list rekao da će demokrate, u slučaju da RIK prekrši ovlašćenja, biti slidarne i da će se podići protiv ideje da se koalicijama oko DSS i SDS krađom uskrati prisustvo u parlametu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, za Danas kaže da situacija veoma naliči onoj iz 96. s tim što je sada sve manje i karikaturalnije, ali da je princip isti, a bahatost režima, koji vrši krađu, je možda čak i veća. On navodi da je na to važno ukazati bez obzira na to da li će cenzus preći ova ili ona lista.

– Epicentar je sada na Kosovu samo što su razmere manje jer je manji broj birača čijim se glasovima manipuliše, ali tu su i zloupotrebe i krađe u svim delovima Srbije, što se vidi iz uvida u izborni maretijal – kaže Vukadinović.

Upitan imaju li protesti smisla, on navodi da imaju i da su neminovni. On sumnja da ima dovoljno energije da protesti budu dugotrajni kao 96.

– S druge strane sada je režim slabiji i delegitimisaniji nego onaj tad. Manja je opozicija ali je i manja snaga režima. Ponavljam, fascinira ta struturna potreba i manir, koji se sada manifestuje, da se dobar izborni rezultat vlasti, bahato i karađom na bukvalno bezbroj načina, pojačava – zaključuje Vukadinović.

Pokret Dveri našao je nepoklapanja na prostorima Kosova i Metohije gde nisu imali uvid u glasanje.“Brojne nepravilnosti smo našli na Kosovu i Metohiji, gde nismo imali uvid u tok glasanja. Zato smo prvo pregledali zapisnike sa KiM gde smo otkrili da SPS i SNS imaju veći broj glasova u zapisnicima, nego u vrećama. Sve dokumentujemo slikanjem i snimanjem i te rezultate ćemo izneti kada se završi provera“, kaže Boško Obradović iz Dveri. On nije želeo da prejudicira da li će možda bojkotovati te ponovljene izbore ili će ići na proteste. Nepravilnosti su pronašli i predstavnici Dosta je bilo, ali o njima ne žele sada da govore, već će dokumentovano progovoriti kada se završi ponovljeno brojanje.

Podsetimo, RIK je na maratonskim sednicama koje je direktno prenosila TV N1, razmatrala 164 biračka mesta – u 48 su verifikovani izborni rezultati, na 15 biračkih mesta će doći do ponavljanja izbora koja zahvataju 18 hiljada birača, dok je rezultat s jednog biračkog mesta anuliran. Ostalo je još oko sto mesta, a ukupno reč je o oko 130.000 birača.

Tadić: SNS i SRS pokušavaju da promene rezultate

Boris Tadić, lider SDS, je posle sastanka lidera opozicije rekao da postoji sinergija u delovanju SNS i SRS u pokušajima da promene rezultate izbora. Tadić je ocenio da je neobjašnjivo da je RIK za 12 sati prebrojala glasove sa 98 odsto biračkih mesta, a da ni četvrtog dana posle glasanja ne može da prebroji preostalih dva odsto. Naša lista ne može biti dovedena u pitanje, ali se borimo za pravo svih građana da njihovi predstavnici imaju mesto u parlamentu, rekao je Tadić, dodavši: „Borimo se i za pravo DSS i pokreta Dveri, iako su naši politički protivnici“. SNS je u saopštenju odgovorila Tadiću navevši da je krađa glasova danas u Srbiji neprihvatljiva i nedozvoljena pojava, kao što je neprihvatljivo i nedozvoljeno da bilo ko vrši pritisak na nadležne institucije.

Konačni rezultati izbora posle 4. maja

Rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora formalno je istekao sinoć, ali će odgovor ko će definitvno ući u parlament Srbije biti poznat tek posle ponovljenog glasanja na 15 biračkih mesta, ukoliko oni budu održani 4. maja, posle čega je potrebno 96 sati za obradu materijala. Prema dosadašnjim rezultatima, lista SDS-LDP-LSV ima 187.242 glasa, odnosno 1.591 glas iznad cenzusa, dok DSS-Dveri, sa 185.699 glasova, prelaze cenzus za samo 48 glasova.Upitan kakva će biti sudbina stranaka na granici cenzusa, predsednik RIK Dejan Ðurđević je rekao da neće da „proriče“ šta će biti sa njima, a da je na RIK-u samo da utvrdi prave cifre.

Konstantinović: Opozicija će se žaliti Upravnom sudu

Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, ne može u ovom trenutku da proglasi konačne rezultate, dok se glasanje ne ponovi na 15 biračkih mesta, gde su rezultati, zbog prigovora poništeni. Kompletna opozicija će se žaliti Upravnom sudu zbog poništavanja glasova na tim spornim mestima, a sud ima rok od 48 sati da odluči šta će. Ukoliko potvrdi odluku RIK onda se tek ide na glasanje, kaže Nenad Konstantinović, šef pravnog tima SDS. On napominje i da je RiK nezakonito poništio izbore na petnaestak biračkih mesta. U prilog te tvrdnje navodi da su prigovori antidatirani, a i sam predsednik RIK Dejan Đurđević tvrdio je da nema više prigovora. „To su velika biračka mesta sa oko 50 000 birača i ponavljanjem glasanja pokušava se da se obori biračka volja građana i promene konačni izborni rezultati, a deo opozicije gurne ispod cenzusa.“ M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari