Opozicija protiv gomilanja funkcija 1Foto: Fonet / Božidar Petrović

Naprednjak Vladimir Đukanović, ubuduće će osim poslaničke funkcije obavljati i dužnost člana Nadzornog odbora u preduzeću Junet internešenel, a na predlog Telekoma Srbije.

To je Đukanoviću, uprkos protivljenju predstavnika opozicije, omogućio skupštinski Administrativni odbor koji je juče dao pozitivno mišljenje na obavljanje još jedne javne funkcije.

Pre četiri godine kada je Aleksandar Vučić, tada premijer, pokrenuo inicijativu da se politički funkcioneri odreknu duplih funkcija, Đukanović je među prvima podneo ostavku na funkciju predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije. Ostavku je tada obrazložio rečima da je to deo njegove moralne obaveze, bez obzira što je u Lutriji ostvario izuzetne rezultate. Da podsetimo, Glavni odbor SNS te 2014. godine dao je rok svojim funkcionerima da do 15. septembra podnesu ostavke na duple funkcije i da se „konačno skinu sa grbače narodu“, a ukoliko to ne učine biće isključeni iz stranke, jer nisu poštovali preporuku premijera. Ostavke na duple funkcije tada su podneli Zoran Babić, Jana Ljubičić, Dejan Đurđević. Na tome je i završena akcija ukidanja duplih funkcija, jer u poslednjih nekoliko godina Administrativni odbor aminovao je funkcionerima u desetine slučaja da obavljaju i druge poslove. Samo na tri poslednje sednice Administrativnog odbora omogućeno je poslanicima Dragani Kostić, Aleksandri Tomić, Žarku Mićinu i Nenadu Konstantinoviću da obavljaju i druge javne funkcije.

Đukanović za Danas kaže da to što će u Junetu biti član Nadzornog odbora nema ničeg nelegitimnog, jer pre nego što je tražio mišljenje Administrativnog odbora, on je raskinuo radni odnos u Skupštini Srbije, odnosno ubuduće neće primati platu u parlamentu.

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, kaže da davanje pozitivnog mišljenja Đukanoviću podseća na situaciju „kada smo predsednicu Maju Gojković poslali da brani Srbiju od nuklearnih katastrofa“, aludirajući na ranije pozitivno mišljenje odbora da predsednici Maji Gojković omogući da obavlja funkciju predsednice Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost.

„Ne znam kakve veze kolega Đukanović ima sa Telekomom Srbija i sa Junetom. Zašto je baš on neophodan da obavlja ovu funkciju? Izvesno vreme smo u začaranom krugu, ne znam da li je prošla jedna sednica, a da nismo nekom dali pozitivno mišljenje za drugu funkciju“, navela je Jerkov.

Ona je to nazvala „gomilanjem funkcija“ i pozvala članove odbora da glasaju protiv toga.

Aleksandar Marković iz SNS slaže se sa Jerkov da se odbor nalazi u „začaranom krugu“, ali u smislu da „slušamo istu priču“ iako su svi članovi odbora svesni da je reč o tehničkoj saglasnosti, te da odluku o drugoj funkciji donosi Agencija za borbu protiv korupcije.

„Tendenciozno se šalje poruka u javnost o gomilanju funkcija. Jedini problem u vezi sa Đukanovićem je što je član SNS“, istakao je Marković, podsećajući da Đukanović prvi poslušao raniji apel Aleksandra Vučića i podneo ostavku na drugu funkciju koju je tada obavljao.

Za poslanicu Pokreta Dosta je bilo Branku Stamenković skandaloznije od zahteva Đukanovića jeste to što su sada i sudije počele da traže da obavljaju druge funkcije. Reč je o zahtevu Dragane Lekić Jokić, sutkinje Prekršajnog suda u Negotinu, koja je tražila da joj Administrativni odbor odobri da da obavlja funkciju člana Saveta za bezbednost opštine Kladovo. Stamenković smatra da je ovde u pitanju sukob interesa, a da zakon o sudijama jasno kaže da sudije ne mogu biti na drugim funkcijama, posebno u lokalnim samoupravama. Ona je napomenula da nisu tačne tvrdnje članova Odbora iz redova vlasti koji kažu da oni obavljaju samo tehničku stvar, dajući pozitivno mišljenje o obavljanju duplih funkcija, jer završnu reč daje Agencija za borbu protiv korupcije. „Poslovnik predviđa da samo u izuzetnim slučajevima dajemo pozitivno mišljenje, a ovaj odbor je svima koji su tražili saglasnost izašao u susret. „Naš zadatak bi trebalo da bude da budemo prva linija odbrane u nagomilavanju funkcija“, navela je Stamenković.

Na sednici Administrativnog odbora prihvaćen je i predlog Zaštitnika građana za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih u stručnoj službi. Predloženo je da broj zaposlenih u 2018. godini bude 106, što je maksimalan broj koji je predviđen sistematizacijom, budući da je danas u toj organizaciji zaposleno 76 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari