Ima li opozicija plan za sprečavanje otvaranja rudnika Rio Tinta i šta im poručuje žitelj Gornjih Nedeljica? 1Ekološki protest Foto: FoNet/Milica Vučković

Dok opozicija najavljuje organizovanje „Fronta za odbranu Srbije“ i plan borbe protiv otvaranja rudnika Rio Tinta u dolini Jadra, žitelj Gornjih Nedeljica Nebojša Petković joj poručuje da treba da se ujedini, a ne da koristi svaki problem za međusobno prepucavanje, i moli je da ne radi ništa na svoju ruku jer, kako kaže, možda prvi put imamo situaciju da je veliki broj birača vladajuće stranke protiv nečega što vlast pokušava da progura po svaku cenu.

Najava predsednika Srbije Aleksandar Vučića da bi rudnik za iskopavanje litijuma mogao biti otvoren već 2028, iako je 2022. na projekat prema rečima tadašnje predsednice vlade Ane Brnabić stavljena tačka, uznemirila je ne samo žitelje Gornjih Nedeljica, koji i od tada ukazuju da se sa planovima ne staje, već i širu javnost u Srbiji.

Podsetimo, krajem 2021. godine organizovani su masovni protesti građana protiv iskopavanja rude litijuma, što je i navelo vlas da projekat prividno primiri.

Sada, kada je jasno da je vlast, čini se, sve vreme radila na tome da rudnik bude otvoren, a predsednik države govorio da bi to donelo mnogo novca, postavlja se pitanje ima li opozicija plan da ponovo stane na put ovom projektu.

Odgovore nismo dobili od poslenika stranka ZLF i SPP, dok poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović za Danas kaže da će Ekološki ustanak uskoro obavestiti javnost o datumu sastanka opozicije, zajedničkoj strategiji i planovima aktivnosti.

– Ekološki ustanak će pozvati sve opozicione stranke, ekološke aktiviste i profesore i javne ličnosti, koji su protiv iskopavanja litijuma kako bi se napravio Front za odbranu – građana Srbije – vode, vazduha i zemlje – najavila je ona.

Lider DS Zoran Lutovac kaže da je DS posvećena borbi za javni interes i spremna da sa drugim strankama na tome radi kroz institucije, ali i vaninstitucionalno ako bude bilo potrebno.

EKOLOŠKI PROTEST
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

– Otvaranje rudnika koji može imati dalekosežne negativne posledice po životnu sredinu, pre svega na zdravlje ljudi, na zagađenje zemlje, vode i vazduha – nije stvar bilo koje vlade ili bilo koje stranke, to je stvar celog društva. O tome bi morali da se pitaju građani, i to ne samo oni na koje to najneposrednije utiče, to je pitanje za sve nas – smatra on.

Kako dodaje, političke stranke snose posebnu odgovornost i tako moraju da se ponašaju.

– Da štite javni interes, a ne bilo čiji profit. U tom smislu bilo bi odgovorno da postoji sinhronizovano i koordinisano delovanje svih opozicionih stranaka, bez obzira na njihovo ideološko profilisanje. Postoje pitanja oko kojih u društvu mora da se gradi konsenzus. Zaštita zdravlja i životne sredine jedno je od takvih pitanja – kaže Lutovac.

I Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, spreman je za borbu, pa za Danas kaže da će na sednici Glavnog odbora NPS sledeće nedelje predložiti usvajanje odluke o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i borbi protiv namere vlasti da realizuje taj projekat.

On smatra da je najveća opasnost koja se trenutno nadvila nad Srbijom eksploatacija litijuma koja je očigledno dogovorena kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića.

– Svi moramo ustati i zaustaviti trajno taj projekat jer je to obaveza svih građana koji žele dobro našoj zemlji, narodu i deci. Srbija ne sme postati deponija sumporne jalovine, dok će Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati. Ova tema prevazilazi političke stranke, pitanje je opstanka u budućnosti, a projekat se može sprečiti ako ustanu svi građani i suprotstave se. Oni koji podržavaju projekat imaju lične različite interese koji nisu komplementarni sa interesom zemlje – zaključuje on.

Dok lider PSG Pavle Grabović ukazuje na to da postoje dva nivoa pitanja na koje treba dati odgovor.

– Prvi je naučnog karaktera i zbog toga je važna reč struke koja treba da objasni javnosti da li postoji tehnologija koja omogućava eksploataciju bez ozbiljnih i trajnih šteta po životnu sredinu. Drugi nivo je pitanje poverenja u državni aparat da će obezbediti poštovanje ekoloških standarda, što u našem slučaju apsolutno ne postoji. Iz tog razloga smo spremni da razgovaramo sa svima kako bi se javni inters očuvao – navodi Grbović.

A Slobodan Cvejić, potpredsednik Srbija centra, ističe da je ideja o otvaranju rudnika litijuma u Jadru toliko kompromitovana netransparentnošću, promenama planova u hodu, iznudjenim odlukama lokalne administracije i političkim voluntarizmom SNS vrhuške, da nema nikog ko ne veruje da se radi o velikom korupcijskom poduhvatu, te da u Srbija centru verujeu da se protiv toga treba boriti svim dozvoljenim sredstvima, uključujući građansku neposlušnost.

– U tom smislu smo otvoreni za komunikaciju i saradnju sa svim akterima, a posebno uvažavamo nosioce stručnog autoriteta, kako u oblasti ekologije, tako i u oblasti borbe protiv korupcije – kaže on za Danas.

A Nebojša Petković, žitelj Gornjih Nedeljica, gde je planiran rudnik, podseća da se kompletna opozicija, bez izuzetka, u predizbornoj kampanji izjasnila da je protiv rudnika litijuma, te da sad ima priliku da to dokažu na delu. On veruje da će se to i desiti.

Ima li opozicija plan za sprečavanje otvaranja rudnika Rio Tinta i šta im poručuje žitelj Gornjih Nedeljica? 2
Foto: N1

– Ovo je možda ključni trenutak u borbi koju vodimo već četiri godine. Neke stranke i pojedinci su se već oglasili, a evo ja čekam da čujem i ostale da pozovu svoje članstvo i simpatizere da svi zajedno izvršimo pritisak na vlast i da ih nateramo da odustanu od vraćanja projekta u život – navodi Petković za Danas stav udruženja „Ne damo Jadar“ i SEOS-a.

Kada je reč o planu borbe proti rudnika, on navodi da je on vrlo jednostavan.

– Samo treba dovoljno nas da izađe na ulice širom Srbije i vlast će morati da uvaži stav naroda. To je jedini način da dođemo do pobede, a moj lični stav je da je uloga opozicije da podrži struku i nas, koji više od 1.400 dana svakodnevno „ratujemo“ sa kompanijom. Treba da se ujedine po ovom pitanju, a ne da koriste svaki problem za međusobno prepucavanje na društvenim mrežama i u emisijama. Molim ih da ne rade ništa na svoju ruku jer možda po prvi put imamo situaciju da je veliki broj birača vladajuće stranke protiv nečega što vlast pokušava da progura po svaku cenu – zaključuje Petković.

Podsetimo, predsednica Skupštine, Ana Brnabić, najavila je prošle nedelje da bi o nacrtu studije o uticaju rudnika litijuma kompanije „Rio Tinto“ na životnu sredinu, koja je objavljena u četvrtak, trebalo povesti javnu raspravu, između ostalog i u parlamentu i to možda već od ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari