"Građani će moći sve da vide": Zbog čega se opozicija nada da sednica o Kosovu neće biti još jedna propagandna tirada? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Nema još neznaka kada bi mogla da se održi vanredna sednica o Kosovu i Metohiji za čije sazivanje su opozicioni poslanici predali zahtev, uz predlog Zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu. Za sada nema naznaka ni da li će sednici o KiM prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od njega očekujemo odgovore na brojna pitanja, ali poučeni iskustvom ne nadamo se prazniku demokratije „, kaže za Danas dr Miloš Stanković, član Predsedništva Novog DSS, stranke koja je i predlagač zakona.

Stanković, kao i ostali sagovornici Danasa iz opozicije, poučeni iskustvom sa prošlih sednica o KiM, ne očekuju da će sednica proteći u demokratskom duhu i civilizovanoj atmosferi. Veruju da će umesto odgovora na direktna pitanja uslediti tirade, uvrede i podsećanja na neka davno prošla vremena.

"Građani će moći sve da vide": Zbog čega se opozicija nada da sednica o Kosovu neće biti još jedna propagandna tirada? 2
Foto FoNet Milica Vučković

„Ako ćemo sve to da svedemo na uvrede, prostačko ponašanje i prozivke, koje su imanentne vlastima, ne vidim da će to biti odgovori na naša pitanja, ali građani će moći sve da vide. Oni ne umeju da vode raspravu na civilizovan način, jer stalno lažu i obmanjuju. Kada imate posla sa takvim ljudima ne možete da očekujete da će to proći u normalnom maniru“, kaže Stanković i dodaje da opozicija ne sme da prihvati da je odgovor manipulacija, zamena teza i priča o nečemu što se dogodilo pre 15 ili 20 godina kada je bilo mnogo više srpske državnosti na KiM.

Vučić, prema njegovim rečima, treba da da odgovori na par važnih pitanja – ko ga je ovlastio, kada i kojim aktom da pregovara o KiM i prihvata sporazume koji su direktno neustavni i koji odvlače srpski narod i preostale institucije sa KiM. Jer, kako kaže Stanković, sve što se tamo događa je posledica Vučićevih odluka i on zbog toga mora da snosi ne samo istorijsku i političku, već i krivično- pravnu odgovornost.

Podseća da je Vučič prihvatio franscusko -nemački sporazum i Ohridski aneks i da je sam priznao da to sprovodi, a da parlament kao najviše zakonodavno telo o tome nije upoznat.

„Verujem da će Vučić, kao i uvek, gomilom demagogije, patriotskim busanjem u grudi i neistinama pokušati da sakrije istinu koja se više ne može sakriti, a to je da on 12 godina vodi katastrofalnu politiku u vezi Kosova i Metohije, da je sve institucije vlasti koje je Srbija 2012. imala na Kosmetu predao Kurtiju i tzv Kosovu, da je prihvatio protivustavni Briselski sporazum pa onda i Francusko – Nemački plan i Ohridski sporazum: Da je uradio više za tzv. državu Kosovo nego svi Albanci zajedno sa NATO paktom i da bi prištinske vlasti trebale da mu podignu spomenik pored Bila Klintona“, kaže Slobodan Ilić, poslanik Stranke Srbija centar.

"Građani će moći sve da vide": Zbog čega se opozicija nada da sednica o Kosovu neće biti još jedna propagandna tirada? 3
Printskrin Srbija centar

On podseća da je opozicija već ranije tražila vanrednu sednicu o KiM i vanrednu sednicu odbora za Kosovo i Metohiju aprila ove godine, ali sednice nisu održane.

Opoziciji je bilo obećano i prošle godine da će biti održana sednica o KiM u septembru, ali se to nije desilo. Umesto toga desila se Banjska, sukobi na KiM, hapšenja i smanjenja i ono malo preostalih prava Srba.

„Tačno je da su dosadašnje sednice o KiM bile festival praznoslovlja i demagogije. Umesto da dobijamo odgovore, dobijali smo propagandne tirade“, konstatuje Zoran Lutovac, poslanik i predsednik DS, a na pitanje zašto se opozicija nada da će sada biti drugačije, on odgovara da je razlika u tome što se sednica zakazuje na zahtev opozicije i što će opozicija, odnosno njen ovlašćeni predstavnik imati neograničeno vreme. To, kako kaže Lutovac, značajno menja strukturu rasprave.

Takođe, kako kaže, desile su se mnoge promene koje se teško mogu objasniti bilo kakvom propagandom.

„Ovaj režim nema moralne kočnice niti poštovanje prema istini i činjenicama, što nam otežava raspravu, ali naša je obaveza da se suočimo sa tim. Ako Vučić bude pozvan u skupštinu moraće da podnese izveštaj o tome kako je Srbija ostala bez institucija i ljudi na severu Kosova, a ne da on traži te odgovore od opozicije. On je taj koji je mimo parlamenta vodio pregovore o kojima javnost Srbije ne zna ništa. Dakle, on je taj koji mora da daje odgovore, a ne da postavlja pitanja“, kaže Lutovac.

"Građani će moći sve da vide": Zbog čega se opozicija nada da sednica o Kosovu neće biti još jedna propagandna tirada? 4
foto FoNet Milica Vučković

Tokom ranijih sednica u Skupštini Srbije Vučić je, ipak, bio taj koji je prozivao, postavljao pitanja i optuživao opoziciju, pa nije ni čudo što je svaka od tih sednica bila na ivici incidenta, a prdsednik Srbije je sa svake od tih sednica izlazio kao pobednik i sa novim obećanjima o Kosovu, uprkos činjenici da nije odgovorio ni na jedno direktno pitanje opozicije.

Tako je na skupštinskoj sednici o KiM 2019. godine doslovce rekao – Ako dođe do toga da Kosovo bude u Ujedinjenim nacijama, znam šta ću da učinim, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija, izjavio je tada srbijanski predsednik Aleksandar Vučić.

Istakao je da se nacionalna struktura na Kosovu promenila i da je na tom području oko 26 odsto Srba, da su se promenile i geopolitičke okolnosti, politički momentum i politički okvir u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

„Mir i stabilnost po svaku cenu, formiranje Zajednice srpskih opština, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu među prioritetima su vlasti Srbije“, istakao je Vučić.

 

ZSO o bolji život nije stigao za Srbe na KiM , pa je poslanike na skupštinskoj sednici 2022. godine Vučić obavestio – ulazimo u krizu, Zapad želi Putinu iz ruku da izbije Kosovo kao argument

„Zato želim da pozovem Kvintu, da povede računa da će doći kraj tom strpljenju. Srbi taj zulum više ne mogu da trpe – naveo je Vučić, uz obečanje da će  Srbija sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji.

– To je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici – rekao je Vučić.

Tokom trajanja i tih, ali i sednice o KiM početkom februara prošle godine, nakon prihvatanja francusko nemačkog sporazuma i ohridskog aneksa vlast i opozicija se vređala međusobno, pozivali su se na poslovnik, a u uvredama i prozivkama nije zaostajao ni sam predsednik, kome su doturane informacije ( ko zna odakle ) ponaosob o nekim poslanicima i njihovim navodinim zloupotrebama.

Da nije bilo guranja i koškanja poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, koje umalo nije preraslo u tuču, sa sednice o KiM 2. februara prošle godinne verovatno bi glavna vest bilo novo obećanje predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti ulazak Kosova u UN i to nakon prihvatanja dva sporna sporazuma.

Tu sednicu, ipak, su obeležili povici sa jedne strane “izdaja, izdaja”, dok se sa druge čulo “vi ste predali Kosovo, a mi spasavamo ono što se spasti može. Veći sukob sprečilo je skupštinsko obezbeđenje, a naprednjaci su kasnije to tumačili kao pokušaj linčovanja predsednika države .

Upravo zbog tih nemilih scena koje su pratile svaku sednicu o KiM, opozicija ne veruje da će duh demokratije i tolerancije zavladati i novm sednicom o Kosovu, kada god ona bude održana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari