Opozicija otkrila hoće li Vučić biti pozvan na sednicu o litijumu 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Sednica skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati Predlog opozicije o Izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, održaće se u ponedeljak. Pored rasprave o zakonu, opozicija će tražiti i dopunu dnevnog reda o formiranju komisije koja bi se bavila nestalom Narodnom inicijativom, a dogovoreno je i da na sednicu neće biti pozvan predsednik Srbije.

Na današnjem sastanku u okviru Skupštinskog kolegijuma poslanici vlasti i opozicije dogovorili su da će sednica biti održana sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako je bilo i najavljeno, rekao je za Danas predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac.

Ovlašćena izveštiteljka biće Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

„Opozicija će tražiti dopunu dnevnog reda kojom će se tražiti formiranje komisije za utvrďivanje činjenica i okolnosti pod kojima je nestalo 38.000 potpisa Narodne inicijative kojom se tražila zabrana iskopavanja litijuma“, istakao je Lutovac.

Dok će na sednicu biti pozvana ministarka rudarstva i energetike, koja će imati neograničeno vreme kao i ovlašćena predstavnica opozicije, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić neće biti pozvan.

„Na sednicu neće biti pozvan predsednik države zbog toga što je većina u opoziciji smatrala da on nema ovlašćena i nadležnisti da se bavi ovom temom“, zaključuje Lutovac.

Na današnjem kolegijumu pored dogovora o radu sednice na kojoj će se raspravljati o rudarenju litijuma, na dnevnom redu bilo je i „informisanje o daljem radu na izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari