Opozicija traži u Skupštini: Skupili smo 86 potpisa za zakon o zabrani kopanja litijuma (VIDEO) 1Printskrin parlament.rs

Predstavnici skoro svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije obratili su se zajednički javnosti povodom svog zahteva da parlament zaseda o njihovom predlogu zakonu o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Skupili smo 86 potpisa poslanika za za predlaganje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora, rekla je Danijela Nestorović (Ekološki ustanak), pominjući i da je ovo front za odbranu Srbije.

Marinika Tepić (SSP) je ukazala da se litijum ne kopa nigde u svetu, već da se to samo razmatra.

Parlamentarna opozicija uoči zajedničke konferencije za novinare u holu Doma Narodne skupštine predala je zahtev za održavanje vanredne sednice skupstine po pitanju izmena zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Oni imaju za to potreban broji potpisa poslanika.

Opozicija traži u Skupštini: Skupili smo 86 potpisa za zakon o zabrani kopanja litijuma (VIDEO) 2
Foto: Lena Stevanović

Stranke koje su podržale ovaj zahtev su SSP, NPS, ZLD, Srce, DS, Ekološki ustanak, Novi DSS, POKS, Mi – snaga naroda, Mi glas iz naroda i samostalni poslanici (poput PSG)

Nestorović se zahvalila i vanparlamentarnim ekološkim organizacijama koje su im pružile podršku. Istakla da je ujedinjenje po pitanju osnovnih prava svih građana i to je nešto oko čega će se uvek slagati i neće deliti opoziciju

Nestorović je poručila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da još jednom pročita zbornik SANU i bolje oslusne želju građana srbije i da je neophodno obustaviti projekat Jadar.

Građani su jasno rekli da ne žele da se kopa litijum i bez obzira sto Vučić pokušava to da porekne, podrška pokretu protiv je velika, rekla je Tepić.

Ukoliko SNS odbije da glasa za ovo inicijativu biće stavljen znak jednakosti između vladajuće stranke i kompanije Rio Tinto, rekla je Tepić.

Opozicija traži u Skupštini: Skupili smo 86 potpisa za zakon o zabrani kopanja litijuma (VIDEO) 3
Foto: Lena Stevanović

Naglasila je da se litijum u Nemačkoj i drugime evropskim zemljama izuzev Portugala, ne kopa, mada postoje planovi, ključno je važno, i da novinari u tome pomognu zarad istine a ne zarad stavljanja na našu stranu, informišu da ne postoji rudnik litijuma u Evropi, već gde postoji, vadi se iz slane vode i iz reka, što je potpuno drugi prerađivački proces.

Tepić je rekla da ekstarkcija litijuma nema nikakve veze sa nečim sto je “zeleno” i da ostavlj region u kom se eksploatiše devastiranim i da ćemo biti prvi koji planiraju ovakav projekat na plodnom zemljištu. Zeleno je nešto drugo, to je ono u šta se kasnije ugrađuje baterija, naglasila je Tepić.

Miroslav Aleksić (NPS) podsetio je na sadržaj zbornika SANU i apelovao da je ovo pitanje po kom je najpotrebnije slušati struku a ne političari koji su bili zaslužni za manje rizične projekte kojima su pokazali svoju nekompetentnost za zaštitu i nemar o životnoj sredini.

Skrenuo pažnju na to da zemlje regiona poput Makedonije i Mađarske bez rudnika litijuma otvaraju fabrike za proizvodnju litijumskih baterija.

Zoran Lutovac (DS) je rekao da je novina to sto su političke stranke stavile svoje ideološke razlike po strani kako bi se ujedinili po ovom pitanju. dodao je da ovaj front ima i druge važne komponente poput ekoloških aktivista i stručne javnosti, ali da će finalnu odluku na kraju doneti narod. Istakao je da nikad u modernoj istoriji nije održan tako masovni skup, kao što je bio protiv rudnika litijuma 10. avgusta u Beogradu.

Aleksandar Jovanovć Ćuta (Ekološki ustanak) je rekao da od vlasti zavisi da li će se ovaj problem rešavati u parlamentu ili na ulici, dodavši da su ekološki aktivisti u Skupštinu došli sa ulice, te da će novih protesta protiv litijuma biti.

Da li opozicija preuzima proteste?

Marinika Tepić je, upitana da li je ovo formalno preuzimanje vođenja protesta od strane opozicije odgovorila da podrška postoji među parlamentarnom i vanparlamentarnim akterima koji se bore pritiv litijuma i da svako delije u svojoj sferi i da ne sme da se dozvole pokušaji funkcionera vlasti da stvore razdor među njima.

Danijela Nestorović je na isto pitanje odgovorila rekavši da opozicija ništa ne preuzima i da jedino preuzimanje koje priželjkuje je preuzimanje vlasti.

Nestorović je takođe dodala da nigde u predlogu opozicije ne postoji odrednica “trajne” zabrane iskopavanja i da se opozicija ne protivi napretku Srbije već da se o tome može razgovarati kada institucije budu radile svoj posao i bude uspostavljen sistem koji će garantovati da će se ovakav projekat raditi po najvišim ekološkim standardima, ali da do tad mora biti obustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari