Opozicija tvrdi da ne zna ko je pozvao Milorada Dodika da učestvuje u radu parlamenta Srbije: To je grubo kršenje Poslovnika 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Poslanici Skupštine Srbije nisu bili obavešteni da će Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske prisustvovati sednici parlamenta na kojoj bi trebalo da se usvoji Deklaracija koja je usvojena na svesrpskom saboru. O njegovom prisustvu saznali smo iz medija. To je grubo kršenje poslovnika Narodne skupštine, ukoliko mu bude data reč“, kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

Prema njenim rečima, predsednica parlamenta Ana Brnabić ima pravo da pozove Dodika, kao posmatrača, ali kao govornika ne.

„Takvim postupkom šalje se potpuno pogrešna sliku javnosti. Njegovo prisustvo treba da zamaskira sva zaduživanja Srbije i uništavanje Srbije, pričom o nacionalnom jedinstvu“, napominje Nestorovićeva.

Da će Milorad Dodik prisustvovati raspravi o svesrpskoj Deklaraciji saznali smo pre nekoliko dana iz medija, ali ne i na skupštinskom kolegijumu, gde je mesto na kome bi sve poslaničke grupe trebalo da se obaveste o toku sednice.

Ostali su uskraćeni za informaciju da li je predsednica parlamenta pozvala Dodika, ili je on sam sebe pozvao. Nije jasno ni da li će predsednik Srpske  prisustvovati  delu sednice kada se raspravlja u predloženoj deklaraciji u pojedinostima, ili možda svečanosti , ukoliko ona i bude upriličena nakon sednice. Ko mu je uputio  poziv  i da li će se zaista obratiti  poslanicima u Srbiji nije razjasnio ni sam Dodik.

On je rekao da mu je drago što će biti u prilici da se obrati parlamentu Srbije kada se bude razmatrala i usvajala Deklaracija.

„Da kažem na koji način mi, Srbi, gledamo na Srbiju kao svoje utočište, domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da i nas može da brani“, obavestio je Dodik javnost.

Poslanici opozicije nemaju ništa protiv da predsednik prisustvuje sednici i da je prati, ali sa mesta namenjenog za goste.

„Mi kao narodni poslanici nismo obavešteni ko ga je pozvao i da će biti prisutan, niti da li će govoriti. Saznali smo nezvanično da dolazi. Mislim da je to potpuno nepotrebno kršenje procedura kada postoji legalan način da ga na sednicu Skupštine Srbije pozove predsednik Skupštine“, kaže za Danas Slobodan Ilić, poslanik stranke Srbija centar.

On dodaje da nema ništa protiv da u Skupštinu Srbije dođe predsednik Republike Srpske i da se obrati u skladu sa Poslovnikom, ako za to postoji potreba i ako je tema koja se tiče i Republike Srpske, ili srpskog naroda van Srbije.

Zoran Lutovac, poslanik i predsednik Demokatske stranke, prisustvo Dodika na sednici srpskog parlamenta ocenjuje kao još jednu transfuziju Vučiću.

„Vučić i Dodik daju jedan drugom transfuziju kad god rejting padne ili bude ozbiljno ugrožen. Ova Deklaracija bi trebalo da utiče na promenu većinskog uverenja građana Srbije da ova vlast radi suprotno nacionalnm interesima. Kako će se to odraziti na okruženje i svet, njih mnogo manje brine od pada rejtinga“, navodi Lutovac.

U koaliciji NADA nemaju ništa protiv prisustva Dodika, ali se, kako kažu, protive rasprodaji države.

„Mi ne vidimo kao problem to što će se Dodik obratiti u Skupštini Srbije, nego to što se na očigled celog naroda vrši rasprodaja države, njene teritorije i prirodnih resursa. To sve pokušava da se zataška provodom jedinstva Srbije i Republike Srpske. Ta ista vlast koja sada zove Dodika, tako je zvala Hila da prisustvuje pregovorima sa opozicijom oko izbornih uslova. To ne smemo zaboraviti“, ocenjuje Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari