Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 1Vojin Radovanović

Na platou kod Skupštine Srbije, pred više desetina okupljenih građana, proevropska opozicija okupljena oko protesta „Srbija protiv nasilja“, objavila je izborni dogovor. Protest se nastavlja i sutra, od 18 sati, a protestna šetnja ide do zgrade RTS-a.

Nosioci izborne liste na parlamentarnim izborima biće Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde), dok će prvi na listi biti Radomir Lazović (Zeleno levi front). U Beogradu nosioci će biti Dobrica Veselinović (ZLF) i Vladimir Obradović (SSP), koji će biti i kandidat za gradonačenika. Prva na beogradskoj listi biće Mila Popović (SSP).

Kada je reč o pokrajinskim izborima, kasnije će se u Novom Sadu objaviti nosioci liste, rekao je Smiljan Banjac.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 2Vojin Radovanović

Razvijena je i šetalica s protesta, na stepeništu Skupštine.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 3
Vojin Radovanović

Među prvima su ispred Narodne skupštine, odakle su od 8. maja, kretale protestne kolone građana, stigli predstavnici Zeleno levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Stranke slobode i pravde, Srbije centar, Pokreta slobodnih građana, kao i voditelj protesta „Srbija protiv nasilja“ novinar Smiljan Banjac.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 4
Vojin Radovanovic

Aleksić je poručio da je ovo početak onoga što treba uraditi 17. decembra. Naveo je da im je zajednički cilj život u Srbiji bez nasilja, u kojoj će se živeti dostojanstveno sa sistemom u kome su svi jednaki pred zakonom.

„Moram da se zahvalim svim građanima koji su nam dali poverenje da zajedno organizujemo proteste koji su doveli do vanrednih izbora“, poručio je, dodavši da građane moli da izađu na izbore.

Izbori će biti vrlo teški, vlast je počela, kaže, da kupuje glasove i da ucenjuje, skuplja kapilarne glasove i da prijavljuje ljude u Beograd, naveo je.

„Puno mi je srce što smo zajedno svi ovde, hajmo do pobede“, poručio je.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 5
Vojin Radovanović

Marinika Tepić je navela da je došlo vreme sa se „presvučenim radikalima“ kaže ne. Navela je da će kampanja vlasti biti prljava i agresivna, ali da je potrebno pokazati nadmoć koja je pokazana nakon dva masovna ubistva, kada su pokrenuti protesti „Srbija protiv nasilja“.

SNS će imati rezultat koji će početi trojkom, koji će ih odvesti u nedovoljnost, rekla je ona. Poput Aleksića i njoj je puno srce, navela je.

Prvi na parlamentarnoj listi, Radomir Lazović, rekavši da je Srbija zemlja zatrovana nasiljem, kritikovao je potom i socijalnu situaciju. „Hvala vam dragi prijatelji što smo poslali ovakvu sliku jedinstva“, rekao je on kolegama iz opozicije.

Poručio je da je u Beogradu najveća šansa za pobedu, ali da ništa manje bolji život ne traže i za građane u drugim gradovima.

Dobrica Veselinović iz ZLF je poručio da su ih razlike ujedinile, a osvnuruo se i na kandidata za gradonačelnika Beograda, rekavši da Vladimira Obradovića zna iz Skupštine grada, te da se nada da će napraviti dobar gradski tim.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 11
Vojin Radovanovic

Obradović je rekao da mu je čast što je dobio šansu da zajedno s Veselinovićem vodi tim koji će, kako je rekao, pobediti u Beogradu. Detaljan program će predstaviti narednih dana, najavio je on i dodao da moraju da „oteti Beograd“ vrate građanima.

Prva na beogradskoj listi, Mila Popović iz SSP, napomenula je da veruje u timski rad koji može da Beograd vrati Beograđanima, koje je pozvala da glasaju za ovu listu.

Zatim je pred mikrofon izašao Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka koji je, između ostalog, poručio da je ovo nije pitanje izbora već toga hoće li se živeti u slobodnoj Srbiji. On je i započeo aplauz koji su zatim prihvatili ostali predstavnici opozicije.

Predsednik Srbije centar Zdravko Ponoš naveo je da je opozicija od 2020. godine probala sve, samo ne ovakvo ujedinjenje, te da bi možda bolje bilo i da su u širem formatu od ovog, ali da je i ovo dobar korak.

Opozicija okupljena oko protesta "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Narodne skupštine objavila izborni dogovor (FOTO) 12
Vojin Radovanović

I on i Lazović više puta su pitali da li su na Skupštini prisutni novinari i snimatelji Radio-televizije Srbije.

Ispred Skupštine je bio i Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i proterani sa KiM, koji je držao transparent na kome piše da je „Demokratska stranka oslobodila 2108 UČK kidnapera i silovatelja“. Pored njega je stajala i pripadnica MUP-a u civilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari