Danas saznaje: Opozicija neće učestvovati u "propagandnoj manifestaciji" kakav je Svesrpski sabor 1Foto: Beta/Milan Obradović

Poslanici proevropske opozicije neće prisustvovati Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska, ali ni koktelu u Skupštini Srbije, koji u okviru svesrpskog sabora organizuje predsednica parlamenta Ana Brnabić. Kao razlog, opozija navodi da ne želi da prisustvuje skupu, čija je jedina svrha očuvanje oligarhije na vlasti.

Predsednica republičkog parlamenta u okviru obeležavanja manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, danas u pola dva organizuje sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, potpredsednicima parlamenata Srbije i Srpske, a na koktel koji će biti organizovan kasnije pozvala je sve opozicione stranke.

Brnabić je objasnila da je ovo dan zajedništva i sloge, kada sve razlike treba staviti po strani.

Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno levog fronta kaže za Danas da poslanici ove poslaničke grupe neće prisustvovati ovakvim propagandnim manifestacijama, čija jedina svrha jeste opstanak i učvršćivanje postojeće oligarhije na vlasti.

„Ovaj skup nije nacionalno okupljanje nego velika zloupotreba sa ciljem da skrene pažnju sa problema, grešaka i pljačke koja se događa. Najperverznijji deo ovog skupa jeste završni deo u tržnom centru Galerija koji je simbol pljačke i upropašćavanja Beograda. Sklonost vlasti da banalizuje i zloupotrebljava najvažnije teme, čak i žrtve, pokazuje da politika vlasti počiva na urušavanju svih vrednosti i nespremnosti na dijalog o velikim društvenim temama“, navodi Pavićević.

Ni poslanici Ekološkog ustanka neće dati doprinos organizovanju svesrpskog sabora.

„Naši poslanici neće doći u Skupštinu Srbije na susret sa predstavnicima Srpske – jedan narod , jedan sabor. Dobili smo uredno poziv, ali to nije sabor koji bi oslikavao iskren odnos prema narodu iz Republike Srpske. To je svetkovina koju pravi diktator Vučić i njegov prijatelj Dodik, bez iskrene želje da narodu u republici srpskoj bude bolje. Nema tu iskrene želje i volje da se politički nešto promeni. Taj skup je veličanje diktature i mafije“, ističe Danijela Nestorović , poslanica Ekološkog ustanka.

Pavle Grbović, poslanik i lider Pokreta slobodnih građana ističe za Danas da poslanici ovog pokreta neće učestvovati u nacionalističkom vašaru koji neće doneti ništa dobro ni Srbima, ni Srbiji a ni regionu.

„Jasno je da takav događaj nema nikakav značaj i da su nekadašnje ideje Velike Srbije i Srpskog sveta svedene na nivo koktela u tržnom centru, ali to ne znači da je i destruktivni potencijal te politike u potpunosti nestao. Upravo iz tog razloga ne želimo da budemo dekor i dodatak boje u toj opasnoj šaradi“, ocenjuje Grbović.

Slobodan Cvejić, poslanik Srbija centar, kaže za Danas on i njegove kolege poslanici neće učestvovati na privatnoj Vučić-Dodik žurci i pratećim prikazima.

„Ova najnovija cinična javna predstava služi daljoj medijskoj i političkoj manipulaciji i sluđivanju građana Srbije i Republike Srpske. Dok građani sve teže sastavljaju kraj sa krajem, a međunarodni položaj zemlje se pogoršava, vladajući režim se sakriva iza neodgovornih i kvazi-suverenističkih predstava koje dugoročno ugrožavaju stabilnost naše zemlje“, napominje Cvejić.

I Zoran Lutovac, predsednik i poslanik DS tvrdi da se njegova poslanička grupa neće odazvati pozivu, jer je to populistička predstava za narod. To je”patriotska zavesa” , kako kaže, iza koje se krije kriminalizovani režim i sva njegova nepočinstva.

„Prosto je neverovatno da pri tome imaju slogan koji neizbežno asocira na Nemačku 30-ih, na “jedan narod, jedno carstvo i jednog vođu”(“Ein Volk, ein Reich, ein Führer”). Zabezeknut sam“, poručuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari