Opozicija traži smenu predsednika Odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića 1foto FoNet

Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražili su danas smenu predsednika ovog skupštinskog odbora Vladimira Đukanovića, između ostalog i zbog izjave da je od SAD naručeno da se kriminalizuje državni vrh,ali i zato šro je u sukobu interesa.

Oni su sa zajedničke konferencije za novinare zatražili i hitnu sednicu Vlade Srbije na kojoj bi Vulin bio smenjen, uz ocenu da je skandalozno ponašanje vlasti koja potpuno obesmišljava i zanemaruje odluku Ministarstva finansija SAD da uvede sankcije protiv direktora Bezbednosno-infiormativne agencije, Aleksandra Vulina.

Potpredsednica Odbora za pravosuđe iz Zeleno-levog poslaničkog kluba Jelena Jerinić rekla je da opoziciju, kao i veliki broj građana brine to što smatraju da srpsko pravosuđe neće moći da se izbori sa tim problemom.

„Smatramo da ni tužilaštvo ni sudovi neće istrpeti pritisak koji godinama trpe od strane izvršne vlasti. Reformom pravosuđa sistem je samo prepakovan, ali ništa suštinski nije rešeno i daleko smo od toga da je sudstvo, kao treća grana vlasti, nezavisno“, rekla je Jerinić i dodala da bi u svakoj normalnoj zemlji tužilaštvo do sada već reagovalo jer su optužbe na račun Vulina toliko ozbiljne.

Jerinićeva je napomenula da bi uspavano tužilaštvo, poput srpskog, moralo da se probudi, ali da to toga nije došlo već kao odgovor stižu razna saopštenja koja šalju predstavnici izvršne vlasti.

Poslanica zeleno – levog poslaničkog kluba objasnila je i da zabrinjava to što se ministar policije u svojim istupima u Skupštini direktno stavio na stranu prvooptuženog u slučaju ‘Jovanjica’ za prizvodnju marihuiane Predraga Kuluvije, a da poslanik SNS, Vladimir Đukanović,koji je i predsednik Odbora za pravosuđe, očigledno ne zna šta je sukob interesa.

„I pored ovih funkcija u okviru zakonodavne vlasti, Đukanović je istovremeno advokat Predraga Kuluvije. Pritom koristi skupštinsku govornicu kako bi optužio inspektore koji su vodili slučaj ‘Jovanjica’ da su kriminalci“, objasnila je Jerinićeva.

Danijela Nestorović, članica Odbora za pravosuđe i poslanica Moramo-Zajedno napomenula je da su ambasadi SAD prosledili pismo u kome traže više informacija o tvrdnjama da je Vulin počinilac ozbiljnih krivičnih dela.

„Tražimo od američkog Ministarstva finansija da se izjasni da li su našem tužilaštvu dostavili dokaze o onome što tvrde za direktora BIA Aleksandra Vulina i ako nisu da to odmah urade kako bi bio pokrenut postupak u Srbiji“, istakla je Nestorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari