Opozicija u Nišu smatra da u aprilu treba da bude vanrednih lokalnih izbora, ali to zvanično traže samo Dveri 1Gradska kuća Niš: Foto V.Torović

Opozicija u Nišu uverena da u aprilu treba da bude i vanrednih lokalnih izbora u gradu, ali to zvanično traže samo Dveri

Srpski pokret Dveri već mesecima traži da 3. aprila ove godine budu održani i vanredni lokalni izbori u Nišu, ali druge opozicione stranke do sada nisu isticale ovakav zahtev, niti se izjašnjavale o njemu.

U razgovoru za Danas njihovi predstavnici kažu da se sa takvim zahtevom “apsolutno slažu”, i da su “uvereni” da bi na predstojećim lokalnim izborima ostvarile pobednički  rezultat, ali da ovakav zahtev nisu ispostavljali jer znaju da o nivou na kojem će se aprilski izbori održati odlučuje “samo jedan čovek”, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Dveri: Za uništenje grada i progone istomišljenika moraće da se odgovara 

Dveri su su zahtevale vanredne lokalne izbore u Nišu, uz oštru kritiku politike i postupanja lokalne vlasti na čelu da gradonačelnicom Draganom Sotirovski, funkcionerkom Srpske napredne stranke.

Ovaj pokret, između ostalog, od 2020. godine “dodeljuje” stranačku nagradu Gran pri beščašća, koji je oba puta puta “osvojila” gradonačenica Sotirovski, te „objavljuje“ Top listu beščašća gradske vlasti, na kojoj je više desetina njenih najvećih afera, propusta i promašaja.

“Sve Nišlije znaju da Dveri Niš već dugo postavljaju zahtev za smenu gradonačelnice, te više puta zahtevaju vanredne lokalne izbore u Nišu, kao i direktan izbor gradonačelnika od strane građana. Znaju i da su Dveri gradonačelnici Sotirovsku već tri puta, na kraju godine, dodelile Gran pri beščašća, a da iz godine u godinu ona i aktuelna vlast prevazilaze sebe u gaženju javnog interesa, bahatosti i bezobrazluku”, kaže za Danas Tamar Milenković Kerković, potredsednica Dveri i predsednica niškog odbora pokreta.

Opozicija u Nišu smatra da u aprilu treba da bude vanrednih lokalnih izbora, ali to zvanično traže samo Dveri 2
Foto: Dveri

Milenković Kerković je kao afere u koje je umešana gradonačelnica Niša navela, između ostalog, zaposlenje njenog supruga na rukovodećem mestu u Poštanskoj štedionici u periodu od kada je ona  javnoj funkciji, kao i “uticaj” na dodelu jednog od gradskih stanova namenjenim siromašnim Nišlijama njenom zetu, koji je takođe u tom periodu postao gradski funkcioner.

U “bezobrazluke” i “gaženje javnog interesa” od strane Sotirovki Dveri ubrajaju i nekvalitetne radove na Tvrđavskom mostu i centralnom trgu nakon višestrukog probijanja rokova i izostanka kontrole kvaliteta, kratere i gejzire na niškim ulicama, „otrovni vazduh“ koji Nišlije udišu a protiv čega Grad ne preduzima ništa iole adekvatno, seču drveća u gradu, podelu medija na podobne i nepodobne, nazivanje opozicije “ljudskim otpadom” ili “tajno slupanu” gradsku službenu “škodu”, koju je ona vozila.

Predsednica niških Dveri dodaje da je Sotirovski odgovorna i za, kako su naveli, tolerisanje korupcije u javnom sektoru, progon lokalnih stručnih kadrova od strane nestručnih SNS jurišnika, kolaps komunalnih preduzeća zbog postavljanja “njenih” nestručnih kadrova, poklanjanje imovine Nišlija kompaniji Delta, nezakonit i netransparentan pokušaj da se izmeni GUP, divlje deponije i upotrebu zabranjenog niškog smetlišta, milione date za “inteligentne” kamere u gradu prekrivenom đubretom, tvrdoglavo insistiranje na gradnji preskupog akva parka umesto ulaganja u neophodnu nišku kanalizaciju i vodovod, pokušaj otimanja kotlarnice Mašinskog fakulteta, okupiranje gradskog javnog prostora kojem opozicija nema pravo pristupa…

“Ovo je najgora vlast u dva milenijuma dugoj istoriji Niša. Posle njenog odlaska ćemo procesuirati odgovorne za uništenje grada, ali tražiti i njihovu materijalnu i finansijsku odgovornost, kao i lustraciju koja će podrazumevati zabranu obavljanja javnih funkcija u budućnosti onih koji su se ogrešili o građanska prava i etiku za uništenje Grada, progone neistomišljenika i odlazak mladih i najkvalitetnijih građana Niša moraće da se odgovara”, zaključuje Milenković Kerković.

Opozicija tvrdi da bi na vanrednim lokalni izborima imala šansu za pobedu

Predsednica Stranke slobode i pravde u Nišu Jelena Milošević kaže za Danas da se ta stranka “apsolutno zalaže” za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u ovom gradu, ali da to do sada nisu isticali jer su “čekali pravi trenutak, a on je došao”.

Ona ocenjuje da je niška aktuelna vlast na čelu sa Sotirovski “najgora u istoriji grada” i “u korupciji do grla”, a da je Niš devastiran.

Prema njenoj oceni, to misli i većina građana Niša, koji su to jasno pokazali na referendumu na kojem su većinski glasali protiv ustavnih izmena, a i na nedavnim ekološkim protestima, koji su bili masovni.

Opozicija u Nišu smatra da u aprilu treba da bude vanrednih lokalnih izbora, ali to zvanično traže samo Dveri 3
foto privatna arhiva

“Ukoliko opozicija u Nišu na predstojećim izborima bude jedinstvena u odbrani svakog glasa, bude imala zajednički nastup, kao i kvalitetnog zajedničkog kandidata za gradonačelnika, uverena sam da će  imati šanse kao na lokalnim izborima u Beogradu, a da će niška SNS doživeti debakl”, kaže Milošević.

Predsednik niškog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković kaže da su izbori pre dve godine bili nelegitimni, bez učešća opozicije, kao i da je ta stranka indirektno tražila vanredne lokalne izbore u Nišu “kroz svoje aktivnosti”.

“Imamo nezvanične informacije da je u lokalnoj vlasti u Nišu bilo priče o tome da li bi bilo dobro da se paralelno sa predsedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila održe i lokalni izbori u Nišu. Posle referenduma i rezultata koji su bili nepovoljni po njih, na internom sastanku su zaključili da na tome ne treba insistirati”, rekao je Stanković za Danas.

On je ocenio da u Nišu “ima velike šanse da dođe do promene vlasti, i u aprilu i bilo kada, jer je između ostalog stepen bunta građana prema gradskoj vlasti veći nego prema onom na republičkom nivou”.

Poverenik Demokratske stranke za Niš Dragoljub Zdravković se, takođe, slaže da bi bilo dobro da se 3. aprila paralelno održe predsednički, parlamentarni i lokalni izbori.

“Jasno je, ipak, da o tome odlučuje jedan čovek, Aleksandar Vučić”, keže on za Danas.

On dodaje da bi opozicija u Nišu, posebno ukoliko je ujedinjena, sigurno imala odličan izborni rezultat i na izborima u tom gradu.

Na prethodnim lokalnim izborima ubedljiva pobeda koalicije oko SNS 

Lokalni izbori u Nišu održani su, inače, 26. aprila 2020. godine. Od ukupno 61 odborničkog mandata u Skupštini grada, SNS sa koalicionim partnerima osvojila je 47 mandata, koalicija oko Socijalističke partije Srbije – šest, Grupa građana Niš moj grad- četiri, SPAS Aleksandra Šapića- tri i Ruska stranka- jedan mandat.

Prema rezultatima Gradske izborne komisije, na te izbore izašlo je 44,28 odsto upisanih birača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari