Opozicija u Skupštini Vojvodine podnela zahtev za smenu Milene Tabaković sa čela Instituta za javno zdravlje Vojvodine 1Foto: Danas/A. L.

Opozicione poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine podnele su danas zahtev za razrešenje v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milene Tabaković. Oni traže i da se raspiše javni konkurs u skladu sa zakonom, kako bi na čelo ove institucije došla osoba koja ispunjava sve norme i koja je kvalifikovana za ovu poziciju.

Poslanik Stranke slobode i pravde u pokrajinskom parlamentu Milan Vasiljević, napomenuo je da je Milena Tabaković nestručna za obavljanje ove važne funkcije.

Ona je imenovana na tu funkciju bez potrebnih kvalifikacija, u članu 17 statuta piše da lekar može biti direktor – samo ako je lekar specijalista oblasti što spada pod Institut – ona to nije, dodao je.

– Milena Tabaković kao što svi znamo je stomatolog. Postavljena je na funkciju, ne samo zbog nepotizma, već sa zadacima – da sakrije informacije u vezi s pijaćom vodom u Novom Sadu. Budući da nije imala moralnu dimenziju i kapacitete da izađe pred javnost da da ostavku, mi kao poslanici imamo obavezu da podnesemo ovaj dokument. Ona je bila glavni vinovnik u skrivanju informacije koje se tiču vode – rekao je Vasiljević.

Dodaje da je neophodno da se raspiše javni konkurs i da se u skladu sa zakonom imenuje novo lice koje ispunjava sve uslove koje norme propisuju u vezi s mestom direktora Instituta.

– Mi samo zahtevamo ono što piše u zakonu. Da se raspiše javni konkurs i onda da imenujemo direktora koji je stručan, koji je kompetentan, koji ima sve druge kvalifikacije koje su neophodne kako bi on obavio taj posao u punom kapacitetu. I onda možemo, i mi građana i javnost, da budemo makar malo sigurniji u te institucije koje već duži vremenski period vodi Srpska napredna stranka – kazao je Vasiljević.

Prof. dr Branislav Ristivojević iz poslaničke grupe Novi DSS – POKS (NADA) kaže da je prethodni direktor smenjen zato što je objavio informacije o tome kakvo je stanje vode u Novom Sadu.

– Institut treba da ima nekoga ko se bavi ili zdravstvenom higijenom ili se bavi epidemiologijom – naglašava Ristivojević.

Ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke tabaković, Milena Tabaković je odlukom Pokrajinske vlade imenovana za v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine dve nedelje nakon što je Institut, na čelu sa prethodnim direktorom, potvrdio informaciju o tome da u novosadskoj vodi ima nematoda.

Grad Novi Sad objavio je početkom nedelje Izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o zdravstvenoj ispravnosti vode tokom avgusta 2024. godine.

Kako piše u Izveštaju, tokom avgusta uzorkovano je 558 uzorka vode za piće, različitog obima, za utvrđivanje zdravstvene ispravnosti. U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđena je mikrobiološka neispravnost. U 47 je otkriveno jprisustvo nematoda, dok je u 10 uzoraka bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari