Opozicija u Skupštini Vojvodine traži smenu Ognjena Dopuđa jer je predvodio batinaše koji su tukli studente ispred Rektorata 1Foto: Danas/A. L.

Pokrajinskoj vladi upućen je zvanični zahtev za smenu direktora Fonda „Evropski poslovi“ Ognjena Dopuđa, nakon što je učestvovao u incidentu kod Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Zahtev je uputila poslanička grupa Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke i Zajedno.

Na konferenciji je istaknuto da je Dopuđ svojim ponašanjem i delovanjem 23. septembra 2024, u i u okolini zgrade Rektorata u Novom Sadu, pokazao nedostojnost za vršenje važne javne funkcije. Rečeno je i da je bio nasilan prema studentima, kao i da ih je zastrašivao.

Predsednik poslaničke grupe, doc. dr Radivoje Jovović, izjavio je da je ovde reč o „težnji Srpske napredne stranke da zadrži kontrolu nad novcem i univerzitetskim projektima, da uguši kritičku i slobodnu misao, ali i da ogoljenom silom obeshrabri i druge otpore koruptivnoj i autoritarnoj vlasti“.

– Taj čovek je fizički nasrnuo na studente bez ikakvog povoda. On je sprovodio psihičku i fizičku torturu nad studentima našeg grada. Ognjen Dopuđ je neko ko se ponaša sasvim suprotno evropskim vrednostima, koje bi kao predstavnik fonda Evropski poslovi trebao da predstavlja. Ipak, on primenjuje principe despotije, nasilništva i autoritarnosti. Grubo je narušio autonomiju Univerziteta u Novom Sadu – rekao je Jovović.

Poslanik Miroslav Ilić kazao je da, događaj ispred Rektorata grubo degradira Univerzitet u Novom Sadu i njegove akademske slobode, a jednu od glavnih uloga u tome igra i rektor Dejan Madić.

– Rektor je prekršio osnovna pravila etičkog kodeksa profesionalnog ponašanja na Univerzitetu i zbog toga bi momentalno njegova funkcija morala da prestane. Međutim, treba reći da je on čovek koji se bavi poslovodstvom Univerziteta. Stvarno upravljanje je na Savetu univerziteta koji ima 31 člana. Čine ga dekani 13 fakulteta i direktori četiri instituta, to je ukupno 17 ljudi. Politička zajednica daje 9 predstavnika, odnosno APV i tu je još pet studenata. Sva ova halabuka oko sprečavanja slobode studenata da glasaju za koga žele je da se izaberu teledirigovanih studenti SNS-a, koji će kasnije uticati na biranje dekana i rektora – objasnio je Ilić.

Opozicija u Skupštini Vojvodine traži smenu Ognjena Dopuđa jer je predvodio batinaše koji su tukli studente ispred Rektorata 2
Foto: Danas/A. L.

On je pozvao ljude u Savetu, koji još imaju savesti, da pokrenu postupak za smenu rektora.

Poslanica Svetlana Kozić kaže da Ognjen Dopuđ, kao predstavnik naše Pokrajine pred Evropskom unijom „mora da, u skladu sa evropskim vrednostima i civilizovanom političkom praksom, sam preduzme moralni čin ostavke“.

„U EU funkcioneri na mnogo višeg ranga daju ostavku iz moralnih razloga, za mnogo manji povod. Bilo bi poželjno da se direktor Fonda Evropski poslovi uskladi sa principima i vrednostima EU. Bilo bi logično da nije čekao pritisak opozicije i javnosti, već da je istog dana podneo neopozivu ostavku“, navodi Kozić.

Jovović je rekao da ljudi poput Dopuđa umesto da odgovaraju nakon ovakvih postupaka, budu dodatno nagrađuju od strane šefova iz SNS-a.

„Radićemo na političkom pritisku, već smo pisali međunarodnim institucijama, na čelu jedne od njih je i Emanuel Žiofre, saradnik Ognjena Dopuđa. Celokupna domaća i međunarodna javnost biće obaveštena o nasilničkom ponašanju prema našim studentima i o neophodno da Ognjen Dopuđ momentalno odstupi sa te funkcije“, zaključuje Jovović.

Jovović je istakao da se „momci u crnom“ koji su napali studente nisu previše ni trudili da kriju svoje identitete, pa su studenti među njima prepoznali i Igora Jovanovića, pripadnika žandarmerije.

Podsetimo, student i član Pokreta slobodnih građana Srđan Đurić rekao je da će podneti krivičnu protiv Ognjena Dopuđa, zbog napada na njega.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari