Opozicija u Subotici zahteva momentalnu ostavku gradonačelnika jer građane deli na podobne i nepodobne 1Foto: Natalija Jakovljević

Opozicija u Subotici danas je zatražila momentalnu ostavku gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, zato što je nakon verbalnog sukoba između demonstranata i lokalnog sveštenika, posle protesta prošle subote, građane delio na podobne i nepodobne.

„Stevan Bakić nije dostojan da bude gradonačelnik“, rekao je Predsednik Gradskog odbora SSP-a, Robert Šebek, na zajedničkoj konferenciji za medije Stranke slobode i pravde (SSP), Mađarskog pokreta (MP), Demokratske stranke (DS) i Narodne stranke (NS).

On je podsetio da je gradonačelnik u svom poslednjem saopštenju građane nazvao malom grupacijom „ostrašćenih i agresivnih pojedinaca“.

„Ovo mu nije prvi put. Prošle godine u septembru je izvređao premijera Crne Gore, a u februaru prošle godine je u Skupštini grada Subotice, nakon održavanja protesta Jedan od pet miliona poručio građanima – ’Mi vas pratimo, mi znamo ko ste’, gde je opet delio ljude“, kaže Šebek.

Opozicija u Subotici zahteva momentalnu ostavku gradonačelnika jer građane deli na podobne i nepodobne 2
Robert Šebek, foto: Natalija Jakovljević

Zatim je, kako dodaje, 17. septembra ove godine izvređao potpredsednicu SSP-a Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i naveo da je ona „maska za jednokratnu upotrebu“.

Predsednik Mađarskog pokreta Ferenc Ševenj rekao je da su mađarski mediji, čiji je osnivač Mađarski nacionalni savet, u protekle dve nedelje izveštavali na neprofesionalan i negativan način o protestima.

„Na ovakvom načinu izveštavanja pozavideo bi i nekadašnji režim Slobodana Miloševića“, smatra Ševenj.

Opozicija u Subotici zahteva momentalnu ostavku gradonačelnika jer građane deli na podobne i nepodobne 3
Ferenc Ševenj, foto: Natalija Jakovljević

Građani su ovu malu bitku dobili zbog povlačenja spornih zakona iz skupštinske procedure, ali i zbog činjenice da je i Skupština grada Loznice na svojoj sednici obrisala plan Rio Tinta, rekao je Ševenj i dodao da je to „pokazatelj da građani umeju da misle svojom glavom i da se bore za svoje interese, a da vlast to mora da poštuje“.

Dodaje da je gradonačelnik Bakić svojim izjavama ponizio građane i da ga to podseća na retoriku ’čupanja grkljana’ kojoj su građani bili svedoci kada je gradonačelnik Subotice bio Bogdan Laban.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Daniel Kovačić zahvalio se građanima da su i u opozicionim strankama prepoznali podršku i da su zajedno protestovali i iskazali svoje nezadovoljstvo atmosferom koja trenutno vlada u društvu.

Opozicija u Subotici zahteva momentalnu ostavku gradonačelnika jer građane deli na podobne i nepodobne 4
Daniel Kovačić, foto: Natalija Jakovljević

On je takođe upozorio da gradonačelnik svoj posao obavlja na jedan krajnje nedoličan način.

„Degutantno je ljude, koji su ovde različiti, deliti na ovakve ili onakve“, smatra Kovačić.

Predsednik Izvršnog odbora SSP-a u Subotici Laslo Čisar, dodao je da je policija nakon protesta intenzivirala slanje prekršajnih prijava i Subotičanima, a da su advokati mišljenja da je ovakav postupak punopravno neodrživ.

„Policija će morati predočiti sudu ove detalje i moraće otkriti na osnovu čega su došli do zaštićenih podataka o ličnosti građana – da dokažu postupak kojem nisu prisustvovali“, rekao je Čisar.

Opozicija u Subotici zahteva momentalnu ostavku gradonačelnika jer građane deli na podobne i nepodobne 5
Laslo čisar, foto: Natalija Jakovljević

Prema najavama civilnih organizacija i stranaka, u Subotici ove subote neće biti protesta i blokade saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari