Opozicija u Vrbasu traži proterivanje SNS koordinatora iz ovog mesta 1foto: Most solidarnosti

Opozicija u Vrbasu za dnevni red naredne sednice lokalne skupštine predložila je da se koodinatori Srpske napredne stranke proglase za nepoželjne građane, jer je njihovo delovanje između ostalog, „uništilo javna preduzeća i ustanove u ovom mestu“.

Odbornička grupa „Oslobodimo Vrbas“ je pred narednu sednicu Skupštine predložila dnevni red u kom je od šest tačaka prva: „Predlog Deklaracije o zabrani eksploatacije litijuma i bora u Republici Srbiji“, dok druga glasi: „Predlog Odluke o proglašenju Srđana Kruževića, Zorana Martinovića, Dejana Paunovića i Gorana Đakovića za nepoželjne građane opštine Vrbas“.

– Ovaj predlog je posledica višegodišnje zloupotrebe izborne volje građana opštine Vrbas i kršenja njihovih osnovnih demokratskih prava. Raspuštanjem opštinskog odbora SNS- a i postavljenjem koordinatora, Vrbasu je zvanično oduzeta poslovna sposobnost. Lice koje ne učestvuje na izborima, nije iz Vrbasa i ne poseduje nikakve stručne kvalifikacije, samostalno upravlja celim sistemom lokalne samouprave u opštini Vrbas. Tražimo da svi koordinatori SNS-a, koji su u prethodnih 10 godina odgovorni za urušavanje svih javnih institucija u opštini Vrbas, rasprodaju javne imovine i vređanje dostojanstva građana opštine Vrbas, zauvek napuste Vrbas – kažu iz Oslobodimo Vrbas.

Svesni su dodaju da vladajuća većina neće podržati njihov predlog, ali im je važno kažu, da koordinatori znaju da nisu dobrodošli i da „neće stati dok im ne vide leđa“.

Oni podsećaju da SNS u Vrbasu već deset godina nema legitimne organe upravljanja, u smislu opštinskog odbora stranke, koji donosi političke odluke na teritoriji opštine Vrbas.

– Umesto toga, u Vrbasu je politička vlast u rukama pojedinca, koordinatora, koji samostalno donosi odluke, koje se usvajaju i sprovode kroz organe opštine Vrbas, javna preduzeća i ustanove. Sastanci sa direktorima ustanova i preduzeća, se odvijaju van zgrade opštine Vrbas, u prostorijama vladajuće stranke. Koordinator daje direktive, nagrađuje i kažnjava, odlučuje o svim bitnim pitanjima u opštini Vrbas. Ovakvo političko delovanje ugrožava osnovna ljudska prava i slobode – dodali su.

U predlogu Deklaracije o zabrani eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, piše da je njeno usvajanje društvena i moralna obaveza, koju Skupština opštine Vrbas ima, u cilju zaštite najvažnijih prirodnih bogatstava Srbije, sprečavanja trajnog zagađenja životne sredine i zaštite građana, te njihovog Ustavnog prava na slobodan život na svojim vekovnim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari