Opozicija zatražila referendum o Niškom aerodromu 1Foto: N1

Pokret „Dosta je bilo“ dostavio je Skupštini grada Niša predlog da se na sednici na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu Aerodroma „Konstantin Veliki“ nađe i predlog o raspisivanju referenduma o tom pitanju, saopštio je danas predsednik Gradskog odbora tog pokreta Marko Stojanović.

Stojanović je kazao da u slučaju da vladajuća većina ne prihvati predlog za raspisivanje referenduma o vlasničkom statusu Aerodroma, postoji opcija da se takvo rešenje izdejstvuje prikupljanjem 25.000 potpisa gradjana Niša. Kada se na osnovu takve građanske incijative podnese predlog, Skupština grada mora da donese odluku o raspisivanju referenduma. Referendum koji zahtevaju građani može da bude organizovan i nakon eventualne odluke Skupštine da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi.

Šef odborničke grupe DS u Skupštini grada Miodrag Stanković apelovao je na aktuelnu vlast da „prestane sa represijom i zaplašivanjem“ gradskih odbornika vladajuće većine. 

– Još nema poziva za sastanak šefova odborničkih grupa, niti najave za održavanje sednice Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o aerodromu. Očigledno je da nemaju većinu i da im treba vremena da nakaradnu odluku o aerodromu proguraju- kazao je on.

Na zajedničkoj konferenciju za novinare, održanoj na platou ispred Niškog aerodroma, i ostali predstavnici Udružene opozicije Niša saopštili su da će se zajedničkim snagama boriti protiv prelaska Niškog aerodroma u vlasništvo države. Udruženu opoziciju, inače, čine lokalni odbori Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo, Pokreta „Dveri“ , Narodne stranke, Pokreta slobodnih gradjana Srbije, Levice Srbije, Pokreta za preokret, Socijaldemokratske stranke i Niške inicijative.

Gradsko veće je 30. marta donelo odluku da Niš besplatno ustupi Republici osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licence Aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži veliku poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika. Odluka je doneta na preporuku Vlade Srbije.

Ona je izazvala građanske proteste u Nišu, kao i sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad „Konstantinom Velikim“ kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika, u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić kasnije su potvrdili da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

Konačnu odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma trebalo bi da donesu odbornici Skupštine grada na sledećoj sednici. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković najavio je da će ona biti zakazana posle 21. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari