"Opozicijo, šta ćemo dalje", pitaju ekolozi stranke i lidere 1Foto: Siniša Obrenić

“Opozicijo, šta ćemo dalje?”, pitanje je koje se čulo na protestu u Loznici i iznenadilo sve, s obzirom na to da od samog početka ekološke organizacije zastupaju stav da borbu protiv rudnika litijuma treba da nose građani i da ona ne sme biti politički obojena.

Šta se promenilo, otkad su sve oči uprte u opoziciju i šta se, zapravo, od njih sada očekuje redakcija Nove pitala je glavne predstavnike SEOS i Ne damo Jadar. Od tih očekivanja može se napraviti ceo spisak.

Novi protest protiv rudnika litijuma u Srbiji održan je u sredu u 17 sati, ispred zgrade Opštine Loznica. Ovo je bio svojevrstan odgovor na odluku vlasti da ne podrži Predlog izmena Zakona o rudarstvu i energetici, koji je predložila opozicija, a koji podrazumeva trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora u našoj zemlji. Takođe, ovo je bilo upozorenje odbornicima Skupštine grada Loznice koji bi uskoro trebalo da raspravljaju o vraćanju Prostornog plana posebne namene za projekat Jadar.

Govoreći na protestu, aktivista iz Zavlake Slobodan Stanimirović je, sasvim neočekivano, upitao predstavnike opozicionih stranaka koji su prisustvovali skupu šta dalje da se radi.

„Opozicijo, nisam zlonameran, nego vas jednostavno pitam šta ćemo dalje?”, pitao je on.

Iznenađujuće, s obzirom na to da su borbu protiv projekta Jadar do sad vodile ekološke organizacije i meštani koji će biti najviše pogođeni otvaranjem rudnika.

Političari opozicije do sad nisu bili poželjni kao govornici na protestima i u samoj organizaciji, već samo kao podrška na ulici. Ekološki aktivisti su više puta rekli da njihova borba treba da se vodi kroz institucije.

"Opozicijo, šta ćemo dalje", pitaju ekolozi stranke i lidere 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Šta se promenilo?

Zlatko Kokanović iz organizacije “Ne damo Jadar” za Novu kaže da se dogovor ne menja, u onom delu da opozicija ne govori na protestima.

“Oni treba da se bore kroz institucije, a da proteste podrže, da pozovu svoje članstvo. Što se tiče daljih koraka, oni mogu da prisustvuju narednoj sednici Skupštine grada Loznice, jer po Statutu imaju pravo da dođu i dobiju pet minuta da govore i postavljaju pitanja. Očekujemo ih i na blokadama. Saradnja se nastavlja”, kaže Kokanović za Novu.

Međutim, Ljiljana Bralović iz SEOS smatra da se sve promenilo onog trenutka kad se opozicija ujedinila u borbi protiv Rio Tinta.

"Opozicijo, šta ćemo dalje", pitaju ekolozi stranke i lidere 3
Printskrin TV N1

“Do promene je došlo kad su se ujedinili po ovom pitanju i izašli u javnost sa jasnim stavom da ne žele rudnik litijuma. Sve dok su bili razbijeni, za nas nije dolazilo u obzir da favorizujemo bilo koga od njih, jer bi to bilo kontraproduktivno. Sada kad su se ujedinili mi smo ravnopravni u ovoj borbi. Sad im otvaramo mogućnost da stanu uz srpske domaćine i pokažu da su uz svoj narod i da će ga braniti i u Skupštini i na ulici”, kaže Bralović za Novu.

Što se tiče očekivanja od opozicionih poslanika, Bralović kaže da tu ima nekoliko stvari.

“Da budu u medijima, da pričaju o ovom problemu, da sa svojim srodnim stranka u Evropi razgovaraju. Da im kažu da nas ne interesuju nikakvi ekološki standardi kakvi vladaju u Evropi, mi nećemo rudnik. Ideja nam je i da na blokadama budu poslanici, da imaju kancelariju pod otvorenim nebom, da im građani mogu prići, da mogu da razgovaraju s njima, da pitaju sve što ih zanima. Da pokažu da su deo nas”, rekla je Bralović.

Gradonačelnik Loznice podneo ostavku, čeka se sednica

U međuvremenu, u jeku priče oko projekta Jadar i iščekivanja sednice Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o vraćanju Prostornog plana posebne namene za projekat Jadar, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović podneo je ostavku. Na čelu Loznice nalazio se praktično od 2004. godine.

Ostavku je, kako je naveo, podneo iz zdravstvenih i porodičnih razloga.

Što se sednice Skupštine grada Loznice tiče, sledeća je zakazana za 25. oktobar, ali na dnevnom redu za sad nema sporne tačke. Međutim, predsednik Demokratske strane Zoran Lutovac kaže da to ne znači da ona neće biti naknadno ubačena.

“Naši prijatelji iz ekoloških udruženja biće ispred gradske skupštine Loznica 25. oktobra za kada je zakazana nova sednica. Na dnevnom redu sednice nije Prostorni plan grada, ali uvek postoji opasnost da se na početku izvrši dopuna dnevnog reda.Poslanici DS-a će biti spremni da dođu na tu sednicu i uzmu reč, kako im poslovnik i dopušta”, rekao je ovim povodom Lutovac.

Inače, u ponedeljak je održan sastanak opozicije i ekoloških organizacija na kojem je dogovorena podrška opozicionih političkih stranaka svim aktivnostima i akcijama SEOS-a i Ne damo Jadar, u cilju borbe protiv realizacije projekta Jadar i Rio Tinta. Pre svega na protestu u Loznici, kao i blokadama koje su planirane na dve lokacije u subotu (Bresjak i petlja na Preljini), ali i u praćenju sazivanja i održavanja pomenute sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari