Opozicioni odbornici održali otvorenu sednicu sa građanima zbog nedostatka vode u Gornjem Milanovcu 1Čačak Foto: Z. S. M.

Opozicioni odbornici Skupštine opštine Gornji Milanovac održali su otvorenu sednicu sa građanima, ispred zgrade Opštine, sa jednom tačkom dnevnog reda „Kolaps u vodosnadbevanju Opštine Gornji Milanovac“.

Otvorenoj sednici Skupštine opštine, koja je održana sinoć, prisustvovalo je više desetina građana, a održali su je odbornici Grupe građana (GG) „UZINAT – Ne izdajemo lokal – dr Tatjana Milošević“, koalicije „Biram bolji Milanovac – DS“, Sindikat Sloga, Pokret slobodnih građana i GG „Dr Dragica Topalović – ;Zajedno do pobede“.

Grupa građana „UZINAT“ je dva puta tražila od predsednika Skupštine opštine Lazara Nikolića da sazove vanrednu sednicu zbog problema sa vodnabdevanjem, al je on to odbio.

Odbornik te grupe građana Damir Agović rekao je okupljenim građanima da je „sramota“ što lokalna vlast za 12 godina vladavine nije obezbedila vodu za Gornji Milanovac.

Agović je naveo da za 12 godina vlast nije mogla da izgradi branu „Svračkovo“ na reci Rzav, sa koje se vodom snabdevaju Gornji Milanovac i još četiri grada, a koja, kako je rekao, prema projekcijama košta 95 miliona evra.

„Da li je preče graditi stadione i raznorazne kerefeke na koje su bačene pare. Inače, 0,01 odsto budžeta čuvenog EXPO 27 u Beogradu košta ta brana“, rekao je Agović.

Odbornik koalicije „Biram bolji Milanovac“ Jovan Petrović rekao je da je prema studiji, rađenoj još osamdesetih godina prošlog veka, predviđeno da lokalni milanovački vodovodi – brezanski i banjanski snabdevaju vodom do 50.000 stanovnika.

„Šta se desilo sa tim vodovodima, zašto su u stanju kakvom jesu? Neke rekonstrukcije su rađene do 2010. godine, posle toga se ne zna šta je bilo. Zna li se sada koliki su gubici na tim mrežama“, rekao je Petrović.

On je dodao da je voda sa vodosistema „Rzav“ bila predviđena samo kao dopuna brezanskom i banjanskom vodovodu.

„Mi smo se, izgleda, oslonili na to da Rzav bude glavni snabdevač vode i zato smo došli u situaciju da nemamo vode iz naših vodovoda“, rekao je Petrović.

On je predložio da počasni građanin Gornjeg Milanovca predsednik Srbije Aleksandar Vučić preusmeri sredstva od nacionalnog stadiona u branu „Svračkovo“ na reci Rzav, kako bi pet gradova rešilo probleme sa vodosnabdevanjem.

U Gornjem Milanovcu su od 7. avgusta uvedene restrikcije vode, koje traju po nekoliko sati, a opštinska vlast je pre tri dana proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog nedostatka vode za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari