skupštinafoto FoNet Aleksandar Barda

Opozicija se konačno jasno izjasnila o željenom terminu prevremenih, republičkih izbora, spojenih sa beogradskim, u decembru, ove godine, zato što se, između ostalog, plaši “raspada” teško uspostavljenog jedinstva, postignutog tokom protesta Srbija protiv nasilja.

To misli Vladimir Pejić, direktor Faktor plus, koji za Danas kaže da su opozicioni lideri svesni koliko je njihovo jedinstvo krhko i da ga je moguće samo kratko vreme održati.

On, takođe, ukazuje i na računanje opozicije, onih koji organizuju protest Srbija protiv nasilja, da demonstracije mogu da se r”azbuktaju” tokom narednog perioda, do zimskog i neprijatnijeg vremena, te da da ta energija mora do tog perioda da bude iskorišćena.

On je na taj način komentarisao odlučnost i primetno samopouzdanje opozicije, prilikom saopštavanja zahteva Aleksandru Vučiću da raspiše izbore pre kraja godine, odnosno u decembru.

– Pitanje je da li bi oni od tih izbora politički i profitirali. Moramo imati u vidu da svi oni koji su protiv Vučiću nisu istovremeno za opoziciju – smatra Pejić.

Verovatno će i Vučić nastupiti isto odlučno u odnosu na zahtev opozicije u vezi sa izborima, smatra.

– Možda će reći – u redu – ali ne u decembru nego u januaru. Izvesno je da Vučić neće bežati od izbora. Na njegov rejting će delovati pozitivno ako izađe u susret zahtevima opozicije za izborima – zaključuje Pejić.

Prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju, zahtev opozicije za parlamentarnim i beogradskim izborima predstavlja osnov opozicione strategije za naredni izborni ciklus.

– Čini se da da četiri važna aspekta čine tu strategiju. Prvi je da opozicija želi da zahteve sa protesta poveže sa izborima odnosno da biračima ponudi ispunjenje zahteva ako dođe do političkih promena, umesto da insistira da se zahtevi ispune pritiskom sa ulice – smatra Klačar.

Drugo, dodaje, očito je da opozicija želi da razdvoji lokalne izbore od parlamentarnih.

– Treće, opozicija ranim spajanje beogradskih izbora sa parlamentarnim želi da na talasu beogradskih izbora ostvari što bolji nacionalni rezultat. I četvrto, ujedinjenjim nastupom šalju poruku biračima da ovo nije ad hok akcija, već zajedničko delovanje – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari