Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren počinje danas višednevnu posetu regionu dolaskom u Beograd, gde će s najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o procesu evropskih integracija Srbije. Ren će se sastati sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem. Evropski komesar će u Beogradu potvrditi rukovodstvu Srbije predanost Unije evropskom putu Srbije i „preneti optimizam“ da će konačno biti otklonjene i prepreke za primenu sporazuma Unije sa Srbijom.

Ovo je njegova oproštajna poseta regionu, s obzirom da finski diplomata odlazi s funkcije na jesen, kada Evropski parlament bude izabrao novi sastav Komisije. U sličnoj poseti Beogradu prošle nedelje boravio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Havijer Solana.

Kako je najavljeno, Oli Ren će sa ovdašnjim zvaničnicima razgovarati o nastavku evropskih integracija Srbije, odnosima Srbije i EU, kao i daljem procesu vizne liberalizacije za građane Srbije.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji istakli su da evropski komesar naročito želi da ukaže na značaj koji za proširivanje EU na Zapadni Balkan ima nedavni predlog da se ukinu vize za putovanje državljana nekih zemalja regiona u EU.

– Komesar Ren putuje na Zapadni Balkan da bi pre svega razgovarao o dobrim vestima kad je u pitanju ukidanje viza EU zemljama regiona – izjavila je Renova predstavnica za štampu Kristina Nađ.

Ren će ukazati na veliki značaj koji u tom smislu ima nedavni predlog Evropske komisije da se od januara 2010. ukinu vize za putovanje državljana Srbije, Crne Gore i Makedonije u EU. Evropski komesar za proširenje će sa rukovodstvom Srbije razmotriti koji su to sve koraci i nastojanja koji vode pospešenju pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Prema izvorima iz Brisela, Ren „posebno želi da čuje šta će najviši srpski zvaničnici reći o tome, uključujući tok reformi i saradnju s Haškim sudom“.

Holandija, kako je rečeno, izgleda nije promenila stav da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može biti stavljen na snagu samo ako optuženi Ratko Mladić bude uhapšen i predat Haškom sudu. Zato se, ako se imaju u vidu i očekivanja da će verovatno u novembru biti usvojen Ugovor iz Lisabona, procenjuje da bi pridruživanje Srbije Uniji moglo da krene sa sadašnje mrtve tačke krajem godine. Smatra se da bi dotad i vlada, a naročito holandski parlament, morali da uvaže činjenice i stavove svih ostalih u EU da treba odmrznuti sporazum sa Srbijom. Sve bi moralo da krene veoma ubrzanim tokom ako bi pre toga bio uhapšen Mladić.

Ren posle boravka u Srbiji putuje u Podgoricu, Skoplje i Sarajevo, gde takođe namerava da istakne valjanost procesa stabilizacije i pridruživanja.

Bilt: Vođstvo Srbije „najevropskije“

Švedska, kao predsedavajuća EU, snažno se zalaže za očuvanje „zamaha“ evropske integracije Zapadnog Balkana, a Srbija sada ima najviše evropski opredeljeno vođstvo, izjavio je juče u Briselu šef švedske diplomatije Karl Bilt. Bilt je, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, dodao da na putu Zapadnog Balkana u Evropu ima velikih prepreka i kočnica, ukazavši da „moramo rešiti i neka pitanja vezana za Srbiju“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari