Iz grupe građana „Ivan Ćalović Istina i Čast” tvrde za Danas da je vlast opstruirala sednicu GIK-a u Čačku 1Foto: GG „Ivan Ćalović Istina i Čast”

 

Za danas zakazana sednica Gradske izborne komisije u Čačku, na kojoj je trebalo da se razmatra i izvešaj, odnosno službena beleška o izvršenom uvidu u izborni materijal od strane ovlašćenih predstavnika pet opozicionih lista, učesnika na lokalnim izborima, nije održana zbog nedostatka kvoruma, kažu za Danas iz Grupe građana „Ivan Ćalović Istina i Čast”.

Kako oni javljaju sednici, koja je sazvana u skadu sa članom 16. stav 1. Poslovnika Izborne komisije grada Čačka, a na zahtev jedne trećine članova nisu prisustvovali predstavnici liste vladajuće koalicije, kao ni član Gradske izborne komisije iz redova Ruske stranke.

– Na današnjoj sednici trebalo je i da se odgovori na pitanje zašto načelniku Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojši Bežaniću, kao sužbenom licu ovlašćenom za kontrolu uvida u izborni materijal nije izdat nalog da Izbornoj komisiji u Čačku dostavi službenu belešku po hitnom postupku, ističu u svom ovraćanju javnosti i medijima iz ove Grupe građana koja je po preliminarnim rezultatima osvojila čak 12 odborničkih mandata u gradskom parlamentu.

Oni u svom saopštenju postavlja i pitanje da li nedolazak na, uredno i u skladu sa zakonom zakazanu sednicu, članova iz redova vladajuće koalicije i opstrukcija rada iste predstavljaju pokušaj da se ne utvrdi stvarni izborni rezultat i činjenično stanje koje su u svom uvidu konstatovali predstavnici pet opozicionih lista?

– Ukoliko su predstavnici vladajće koalicije apsoluto sigurni u izborni rezultat koji potvrđuje njihove navode o pobedi i preliminarne rezultate koje je utvrdila Izborna komisija u Čačku, zašto izbegavaju prisustvo na sednici GIK-a?, pitaju se iz GG „Ivan Ćalović Istina i Čast”.

Takođe se pitaju i zašto izbegavaju da se razmatra Izveštaj o sprovedenom uvidu u kompletan izborni materijal? Zašto, svojim postupkom, ostavljaju mesto sumnji da nisu radili u skladu sa zakonom i da se izborna krađa dogodila?

– Mi sumnju nemamo. Nedolazak na sednicu Izborne komisije grada Čačka je samo jedan u nizu dokaza da se izborna krađa dogodila, tvrde oni.

Ovakav pokušaj opstrukcije organa nadležnog za sprovođenje izbora, po njima, nedvosmisleno potvrđuje da su predstavici opozicionih listi bili u pravu kada su uvidom u kompletan izborni materijal konstatovali da je Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima osvojila manje od 50 posto glasova građana izašlih na izbore i da je opozicija u Čačku pobedila.

– Pozivamo, još jednom, načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, Nebojšu Bežanića, da Gradskoj izbornoj komisiji hitno dostavi izveštaj o izvršenom uvidu u izborni materijal sa svim nepravilnostima koje su konstatovane od strane ovlašćenih predstavnika pet opozicionih listi, apeluju iz GG „Ivan Ćalović Istina i Čast”.

Oni takođe u svom obraćanju javnosti i medjima pozivaju članove Izborne komisije grada Čačka iz redova vladajuće koalicije da rade u skladu sa zakonom i da ne opstruiraju rad ovog organa.

– Građani Čačka su rekli svoje. Odgovornost za svaki njihov glas koji je ukraden je na Izbornoj komisiji grada Čačka. Narodna volja, izražena na izborima mora biti ispoštovana, jer nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana, zaključuju iz Grupe građana „Ivan Ćalović Istina i Čast”, pozivajući se na Ustav Republike Srbije, član 2. stav 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari