Aleksandar Arsenijević na udaru kampanje, optužuju ga da je novi Radoičić, on poručuje: Hoće da me uhapse 1foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR - ČAGLAVICA

Na društvenoj mreži „Iks“ povela se kampanja protiv lidera Srba sa severa Kosova Aleksandra Arsenijevića, u kojoj ga povezuju sa napadom na vojnike KFOR-a u maju prošle godine, ali ga označavaju i kao „učesnika terorističkog napada u Banjskoj“. Arsenijević kampanju povezuje sa strankom Aljbina Kurtija, a njen je cilj, smatra, njegovo hapšenje.

Ove optužbe usledile su nakon nedavnog privođenja Arsenijevića, ali i podignute optužnice za slučaj Banjska od strane prištinskog tužilaštva.

„U pokušaju da me diskredituju, a sve u nameri da me hapse, Samoopredeljenje pokušava da pravi veze sa mnom i napadom na KFOR 29 maja 2023“, napisao je na mreži „Iks“ nedavno privođeni predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević.

Arsenijević piše da je jeste bio na tom protestu, ali vrlo transparentno tokom dana, te da je u vreme nereda bio na putu za Prištinu gde je imao gostovanje na Kallxo televiziji.

„Ja jesam bio na protestu preko dana, vrlo transparentno, svi su mogli da me vide – ali eto sva sreća pa imam jak alibi da nisam bio u Zvečanu kada je počeo incident sa KFOR-om. U tim trenucima ja sam bio na putu za Prištinu da bih gostovao na Kallxo televiziji, i to zajedno sa Albancima novinarima u autu tog medija, Krešnikom Gašijem i njegovim kolegom – što oni mogu i da potvrde“, naveo je on.

Time je odgovorio građanskoj aktivistkinji Kaltrini Kamberi koja je objavila da je navodno Arsenijević bio tog 29. maja zajedno sa maskiranim pripadnicima takozvane „Civilne zaštite“ u Zvečanu, na dan napada na trupe KFOR-a.

„Mnogi  od ovih maskiranih lica učestovavli su u terorističkom napadu u Banjskoj 24. 09. 2023. Njegovo učešće u orkestriranju nasilja i nemira je evidentno i mora se osuditi. Potrebna je hitna akcija da se on pozove na odgovornost“, poručila je ona.

Uz to je podelila fotografiju na kojoj se vidi Arsenijevića sa grupom ljudi, na kojoj nekoliko njih nosi hirurške maske, a za koju tvrdi da je od tog dana. No nikakav argument i dokaz za to da je lider Srpskog opstanka učestvovao u „orkestriranju nasilja i nemira“, niti za povezivanje Arsenijevića sa sukobom u selu Banjska od septembra prošle godine.

Nije ovo jedini pokušaj diskreditacije Arsenijevića u kampanji koja se intezivirala nakon što je privođen pre dva dana, na mitrovačkom šetalištu, tokom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija restoranu brze hrane koji je u albanskom vlasništvu. Tada su privedeni i Arsenijević i njegov stranački kolega Ivan Orlović, zbog navodnog remećenja javnog reda i mira, odnosno duvanja u pištaljku.

Šta je još objavljeno?

Brojni profili na „Iksu“, i na albanskom i na srpskom jeziku, dele fotografiju nepoznate osobe sa maskom preko lica i pored nje fotografiju Arsenijevića, tvrdeći da je pod maskom lider Srpske demokratije.

Pa je tako nalog „Marshal Blueberry“, koji u imenu ima i crnogorsku zastavu, uz ovu fotografiju piše da je „ipak riječ o teroristi.

„Arsenijević identifikovan kao napdač na kFOR i učesnik terorističkog napda u Banjskoj. Toliko o ugroženosti…“, naveo je ovaj profil.

Njegovu objavu podelio je osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Arsenijević kaže da je to još jedna lažna vest u pokuđaju da se pripremi teren za njegovo hapšenje.

„Očigledno je da to nisam ja na fotografiji, a ksoovski mediji su čak prošle godine izveštavali o dotičnoj osobi“, naveo je.

Podelio je link do teksta prištinskog portala Dukađini, odnosno izveštaja o dešavanjima tog 29. maja.

U tekstu pod nazivom „Pripadnici MUP-a Srbije u Zvečanu napali pripadnike KFOR-a“, Dukađini tvrdi da su u napadu na pripadnike KFOR-a učestvovali i pripadnici MUP-a Srbije, navodeći i pritom imena nekih od njih.

I Dukađini deli fotografiju čoveka pod maskom, ali tvrdi da je ispod nje, kako kažu, pripadnik MUP-a Srbije Marko Nikolić.

Arsenijević s puškom, ali s igračkom na snimanju filma

Vudi Džimšiti, osnivač i glavni urednik Frontlajn magazina, podrobno se bavio Arsenijevićem likom, pa mu je čak posvetio i čitavu analizu na svom portalu.

Na mreži „Iks“ ovih dana objavio je nekoliko njegovih fotografija. Na jednoj kaže da Arsenijević navodno nosi pušku AK-47 u Severnoj Mitrovici ubrzo nakon NATO bombardovanja.

„Veruje se da je fotografija snimljena tokom nemira na severu Kosova, perioda obeleženog navodnim naporima Beograda da etnički očisti region od nesrba kao strateškog poteza za olakšavanje aneksije severnog Kosova. Ovaj plan se ponovo pojavio u septembru 2023. godine, 23 godine kasnije, kada je Milan Radoičić, zajedno sa naoružanim naoružanim, obučenim i finansiranim od Beograda, pokušao sličnu operaciju. Međutim, njihove akcije su osujetile kosovske vlasti“, naveo je on.

Džimšiti je čak izneo optužbu da je ideja Beograda da Arsenijevića „izdigne kao sledeću ključnu ličnost srodnu Radoičiću“ – „ali ovogoa puta pod maskom demokratske političke snage“.

Lider Srpske demokratije potvrdio je da je na fotografiji, ali i pojasnio da je reč o snimanju filma. To je potvrdio i Nenad Todorović, reditelj filma „Nesporazum“, u kojem je Arsenijević tumačio lik Alekse.

Kaže da je ovaj film, koji naziva antirantnim, sniman u Kosovskoj Mitrovici pre više od deset godina, a deljenje te fotografije okarakterisao je kao „eklatantan primer brutalnog falsifikata u akciji crtanja mete na čelo Aleksandru Arsenijeviću, mladom političaru i aktivnom borcu za elementarna pojedinačna i kolektivna prava Srba na severu Kosova“.

“ Ovo targetiranje, na graničnoj liniji sa maloumnošću bilo bi predmet podsmeha da nije deo opasne antisrpske propagande koja prati višemesečnu vojno-policijsku aaparthejd upravu. Dakle, Александар Ацо Арсенијевић, u ulozi Alekse, na inkriminisanoj fotografiji – screenshotu videa, nosi igračku kalašnjikov, kupljenu u Military shopu u Prištini za dvadeset pet evra! Baš kao i svi ostali glumci u  ovom kadru, tako i u celom filmu, nijedan primerak oružja nije bio originalan, već su korišćene jeftine replike. U ANTIRATNOM filmu, kompletno snimljenom u Kosovskoj Mitrovici“, naveo je reditelj filma u objavi na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari