Nationalists rally against plans for normalization of ties between Belgrade and Pristinafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

„Formalno pravno moja malenkost je organizator skupa koji je održan 15 februara ispred Predsedništva Srbije. Ja sam podneo prijavu u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima koja je odobrena od strane MUP“, kaže za Danas Dejan Mirović, redovni profesor međunarodnog javnog prava, reagujući tako na izjavu premijerke Ana Brnabić da ne zna u ovom trenutku ko stoji iza nedavnog protesta ispred Predsedništva, ali da je prilično sigurna i da veruje da će to saznati u bliskoj budućnosti.

Odgovarajući na primedbe da je taj protest bio pokušaj državnog udara, Mirović ističe da koliko on kao univerzitetski profesor zna, to bi bio prvi takozvani državni udar odobren od strane MUP.

„Ili Ana Brnabic ne zna zakone, ili svesno govori neistinu po nalogu dokazanog lažova Aleksandra Vučića, izdajnika koji neprestano krši Ustav i izmišlja atentate na sebe. Naša demokratska aktivnost usmerena protiv potpisivanja francusko-nemačkog plana se nastavlja, a o organizovanju novog protesta blagovremeno ćemo obvestiti javnost“, tvrdi Mirović, uz poruku da potpišemo da je to on rekao, kako opet ne bi došlo „do zabune da ga kao slučajno proglašavaju profesorom Bobanom Stojanovićem“.

Obzirom da se proteklih dana dosta spekulisalo da iza protesta ispred Predsedništva Srbije možda stoji Ruska Federacija, Mirović pita zašto bi Rusi stajali iza protesta kada je Aleksandar Vučić nosilac ordena Aleksandra Nevskog.

„Mesecima se hvalio da ga je dobio. Neka vrati orden ako su Rusi organizatori, a u suprotnom ponovo laže da bi opravdao uvođenje sankcija, jer je lično ucenjen“, napominje Mirović.

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na televiziji Pink, u emisiji Hit-tvit da ne zna u ovom trenutku ko stoji iza nedavnog protesta ispred Predsedništva, ali je, kako kaže, prilično sigurna i veruje da će to saznati u bliskoj budućnosti.

„Ovi što sebe proglašavaju patriotama krenuli su puškom, pozivajući se na drugu državu, na predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno rekao u Skupštini da neće priznati Kosovo kao nezavisno i da je crvena linija članstvo Kosova u Ujedenjenim nacijama. Da li su zato izašli na ulicu“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je rekla da su neke parlamentarne stranke pozivale na te proteste, a „danas racionalizuju poziv na ubistvo predsednika Vučića i nasilno rušenje legitimnih vlasti“.

„Oni su predalli sve što su mogli drugima, čak i da im nisu tražili, predali su da bi se umilostivili nekom zbog svojih ličnih pozicija kao što je, na primer, biti predsednik skupštine Ujedinjenih nacija“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, takvi su pustili albanske teroriste iz zatvore, nisu ništa uradiili za vreme pogroma srskog naroda na Kosovu, niti kad je proglasilo nezavisnosnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari