Organizatori prvog protesta "1 od 5 miliona" u Ivanjici: Staviti do znanja da ova opština umire 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/Ev (arhiva)

U Ivanjici će sutra biti održan prvi protest „Jedan od pet miliona“ koji kako se navodi u proglasu koji se deli po tom mestu, organizuju „nezadovoljni građani“.

Organizatori su u proglasu pozvali građane da se priključe protestu „ako žele da kažu dosta lažima i lopovluku, ne prebijanju nedužnih, da zaustave urušavanje institucija u Srbiji“.

„Ako želiš da prestane bahaćenje i bogaćenje pojedinaca, ako želiš da prestaneš da živiš kao ponižena osoba, ako želiš slobodne i fer izbore, ako želiš da ugasimo mrak u Srbiji… Izađi, povedi nekog, zajedno ćemo uspeti“, navodi se u tekstu proglasa.

Jedan od organizatora protesta, učenik srednje škole u Ivanjici Petar Vranić rekao je na konferenciji za novinare da je sutrašnji skup „protest nezadovoljne omladine“.

„Neko mora da preuzme kormilo u rešavanju problema koji se prenose sa generacije na genaraciju. Svaka generacija do sada je samo skidala probleme sa sebe, pričajući neke prazne priče koje u poslednjih 20 godina nemaju nikakvu poentu, ni svrhu, zbog čega i postoji pasivnost kod mladih ljudi. Zato pozivam mlade ljude na proteste da kažu vlastima da je dosta života na kredite i rate“, rekao je Vranić.

Inženjer poljoprovrede Ivan Bošnjaković rekao je da je u državi „teška“ finansijska i duhovna situacija i ocenio da je ona „poražavajuća“ i za mlade ljude i za stare.

„Nekoliko stotina mladih se samo prošle godine iselilo iz Ivanjice i mi moramo staviti do znanja da ova opština umire i da postoje neki ljudi koji hoće da doprinesu dobru ove opštine i koji imaju zdravu i čistu ideju. Prvi od tih koraka je protest, miran, dostojanstven, bez nasilja, protest slobodnih ljudi“, rekao je Bošnjaković.

Početak protesta najavljen je za 18 časova u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari