Orlić pokušao da nadglasa opoziciju: U Skupštini se orilo "lopovi, lopovi" 1Foto: Print screen RTS2

Poslanici vladajuće većine bez rasprave i u haotičnoj atmosferi, uz pištaljke vuvuzele i opozicionu blokadu parlamenta, usvojili su najvažniji zakon o stanju u državnoj kasi -rebalans budžeta. Za je glasalo 136 poslanika, od ukupno 139 prijavljenih. Tim zakonom je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Usvojeni su i svi prestali predloženi zakoni, a da o njima niko u parlamentu nije rekao ni reč.

Sednica Skupštine Srbije o amandmanima na akzice nastavljena je u istom ritmu, kao i tokom izbora ministra privrde Slobodana Cvetkovića. Uz opozicionu blokadu parlamenta, vuvuzele, pištaljke, nepodnošljivu buku i ocenu predsednika parlamenta Vladimira Orlića da su poslanici opozicije bruka i sramota i osvedočeni lopovi.

Dok su članovi Vlade Srbije ulazili u skupštinsku salu opozicija je dovikivala lopovi, a Orlić je uzvratio da od opozicije nema većih i osvedočenih lopova.

„Kome vi vičete, kad ne samo Srbija , već i ceo svet zna da od vas nema većih lopova i to presuđenih lopova. Duvate u te vuvuzele, udarate u imovinu svih građana Srbije, lopuže osvedočene. Bruko i sramotno. Sigurno je Aljbin Kurti zadovoljan, jer nije imao bolje sledbenike od vas“, poručio je Orlić opoziciji koja je stojeći ispred stolova predsednika parlamenta zviždala i pravila buku.

Za raspravu o akcizama očigledn nisu bili zainteresovani ni ministri, koji su od buke pokušali da se zaštite slušalicama.

Dok je čitao predložene amandmane u stilu komentatora sa fudbalske utakmice, Orlić je s vremena na vreme prozivao opozicione poslnanike poimence, časteći ih epitetima.

„Evo i Srđan Milivojević ponovo izigrava klovna, doneo i mikrofon. Bruko i sramoto. Svađate se kao rogovi u vreći, sami sebe nazivate lopovima, a eto sad Ćuta napušta Zelenovića, ne može očima više da ga vidi. Opet ste rešili da nas podsetite da ste lopovi, je l ste se malo napljačkali prošli put?. Malo ste napunili svoje džepove pa biste ponovo. Teško će to da ide jer kad narod ocenu daje, rekao je da takve lopove više ne može očima da vidi. Dobro je da ste nas podestili, ali nas ne treba da podsećate koliko ste lopovi“, izdeklamovao je Orlić, dok je iščitavajući predložene amandmane prelazio sa tačke na tačku, žureći ka završetku sednice.

On je konstatovao i da opozicija ne može Vučića da pobedi nigde i nikada i trebalo bi da se zapita zašto je to tako, ako je u stanju.

Orlić je negirao i da skupštinsko obezbeđenje nije dozvolilo opozicionoj poslanici Mariniki Tepić da se vrati u skupštinsku salu, koju je ranije napustila.

On je na sednici pralamenta konstatovao da je Tepić u skupštinskoj sali, optužujući je da laže.

„Da li hoće da kaže nešto o svom amandmanu ili samo da laže za tajkunske medije“, kazao je Orlić.

Stranka Zajedno saopštila je ranije danas da skupštinsko obezbeđenje nije dozvolilo Tepić i poslaniku Đorđu Miketiću da se vrate u skupštinsku salu, dok su se istovremeno, poslanici iz redova većine nesmetano kretali i ulazili i izlazili iz skupštinske sale.

Na kraju čitanja amamdamana oglasio se ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da opozicija ništa pametno nije imala da kaže na sednici, već samo da „pišti i vrišti“

„Ništa lepo i pametno za građane Srbije opozicija nije imala da kaže, osim da vrište i pište i uništavaju narodnu imovinu. Hteli su da spreče rebalansa budžeta kojim se daje našim penzionerima da imaju veće penzije, medicinskim sestrama da imaju veće plate, našim investicijama da se nastave, da se grade kilometri puteva. Oni u tome nisu uspeli i mi ćemo usvajanjem ovog rebalansa do kraja imati veće plate, a od prvog oktobra ćemo imati veće penzije. Idemo sa 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za poljoprivrednike, idemo sa nastavkom investicija i škola, puteva, škola, što Srbiju čini boljim mestom za život. Izborićemo se za još jedno povećanje penzija od prvog januara, za još 10 odsto povećanja plata u javnom sektoru“, rekao je Mali.
Najavio je i da će pred poslanicima „za par nedelja“ biti i predlog budžeta za 2024. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari