Vladimir Orlićfoto FoNet Zoran Mrđa

„Smena ministra Radeta Baste pokazuje da ministari u vladi Srbije mogu sve. Mogu da budu uhvaćeni u korupciji, da plagiraju doktorate, da budu povezani sa kriminalnim klanovima, da unište resor koji vode. I ništa im se neće desiti, ali ako se založe za sankcije protiv Rusije onda više nisu poželjni član vlade“, ocenio je Natan Albahari iz poslaničke grupe Ujedinjeni tokom rasprave u Skupštini Srbije o smeni Radeta Baste, ministra privrede.

On je rekao da mu ne pada na pamet da učestvuje u rasravi o smeni Baste, jer ga je većina postavila, pa većina i neka ga smeni, ali se ovom smenom šalje zabrinjavajuća poruku iz skupštine da je Srbija odustala od Evropske unije.

„Umesto da zavrnemo rukave i da krenemo pravac Evropa, sada kada se proširenje vratilo na agendu EU, kada se priča o povratku Turske u proces pridruživanja i kada se radi na bržem ulasku Ukrajine u EU, mi na tome ništa ne radimo. To je karakteristika ove Vlade, a to je karikatura spoljne politike“, naveo je Albahari.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, poručio je da nema dileme da Basta treba da bude smenjen, ali da nije trebalo ni da bude postavljen na to mesto.

„Sada ga glasno smenjujete kada je njegovo ponašanje postalo komično zbog dodvoravanja zapadu. A ministar Basta je sve suprotno od zapadnih vrednosti. No, kada ste krenuli sa smenjivanjem ministara, mislim da je vreme da smenite i Aleksandra Martinovića zbog vređanja u skupštini, kada ste već propustili da smenite Bratislava Gašića“, rekao je Jovanović.

Gorica Gajić, poslanica Novog DSS primetila, rekla je da se u Skupštini Srbije, nekoliko meseci od formiranja nove vlade, već raspravljalo o smeni tri ministra, a kako je rekla biće toga još.

„To je zato što se ministri postavljaju na funkcije za koje nisu kompetentni, pa onda budu smenjeni i to govori o nestabilnosti vlade. Zato bi najbolje bilo da cela vlada bude smenjena, da predsednik Srbije podnese ostaku i da se razgovara o uslovima za slobodne izbore“, rekla je Gajićeva.

Ona je upitala i kako Basta koji je bio istaknuti član Jedinstvene Srbije, dugogodišnji funkcioner, provereni kadar, samo posle pola godine vodi suprotnu politiku od vlade.

„Ako jednog dana dođe jedna deklaracija o uvođenju sankcija Rusiji i ovde se glasa za to, da li će Basta biti vraćen u vladu? I zašto nije on tu, zašto nije tu predsednica vlade, da kaže šta je uradio dobro ili loše za privredu“ pitala je poslanica.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić potvrdio je da nije pozvao ministra o čijoj se smeni govori.

„Pozive za sednicu upućujem ja, a ne Vi, ja to određujem, a Vama bi najbolje bilo da vodite računa o Vašim poslanicima“, odgovorio je Orlić..

Nikola Selaković, ministar rada odbacio je tvrdnju da je vlada nestabilna, i rekao da se to „najbolje videlo pri glasanju za poverenje ministru Bratisilavu Gašiću“ kada nisu svi koji su tražili njegovu smenu, došli da glasaju za svoj predlog.

On je naveo i da mu smetaju navodi opozicije kako je ova vlast prihvatila nemačko-francuski plan i izdala Kosovo.

„Manite se toga, ako ste zaista neko kome je Srbija na srcu, Kosovo i Metohija na srcu, onda se ne pričaju sitne i tričave priče, nego se gleda kako državi da se pomogne u najtežem trenutku kada je u pitanju naš narod i naša država na Kosovu i Metohiji“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku treba da „zbijemo redove“, budemo jedinstveni i okupimo se oko države koja jedina može da pomogne Srbima na Kosovu.

„Je l’ vi zaista mislite da ovu državu vode glupi ljudi koji će vam izlaziti u čitavu javnost sa strategiojom o tome šta će, kako će, i gde će raditi. Jedna od najvećih gluposti koja može da se čuje, i to zvoni već duže vremena, je ta priča o navodnoj izdaji Kosova i Metohije“, istakao je ministar rada u polemici sa poslanicom Novog DSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari