Diplomate zapadnih zemalja u Beogradu nisu juče želeli da odgovore na pitanje Danasa da li bi raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, koje je najavila predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, moglo da utiče na proces evropskih integracija Srbije.


Strani zvaničnici koje smo kontaktirali navode da je reč o „veoma osetljivoj temi“ i podsećaju da Rezolucija 1244 SB UN „ne predviđa mogućnost da Beograd raspiše lokalne izbore na Kosovu, osim u saradnji s međunarodnom zajednicom, zbog čega se prilikom donošenja odluke može pozvati samo na Ustav Srbije“.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Francuskoj, ocenjuje za Danas da bi otvaranje birališta na Kosovu predstavljalo „veliki test onoga što je učinjeno u cilju približivanja Srbije Uniji“.

„Raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova moglo bi da ugrozi evropske integracije. Čuli smo upozorenja američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela da bi takva odluka nanela štetu Srbiji, a sigurno je da to ne bi podržale ni 22 države članice EU koje su priznale Kosovo“, smatra Simić. Naš sagovornik naglašava da „ostaje da se vidi da li će biti pronađeno neko srednje rešenje“.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, kaže za Danas da je pitanje organizovanja lokalnih izbora na severu KiM i dalje otvoreno i da će vlasti u Beogradu svakako voditi računa o međunarodnoj poziciji Srbije.

„U proteklih nekoliko meseci postoji živa diplomatska aktivnost između Beograda, Vašingtona i Berlina i takav proces je uglavnom skriven od očiju javnosti. I ovoga puta sve će zavisiti od dogovora koji postignu tri strane“, smatra Pribićević.

Predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić izrazio je juče nadu da će lokalni izbori, koje će 13. marta raspisati predsednica Skupštine Srbije, biti održani i na severu KIM. S druge strane, on je naglasio da predsednica parlamenta „nije dala takvo obećanje“ na sastanku s predstavnicima Srba u utorak u Beogradu.

Prištinski list Koha Ditore, pozivajući se na međunarodne izvore, piše da će Beograd na Kosovu organizovati parlamentarne i predsedničke izbore, ali ne i lokalne, što će predsednik Srbije Boris Tadić „opravdati Rezolucijom 1244 ili tehničkim nemogućnostima“.

Prvi put Kosovo sa zvezdicom

Predstavnici Beograda i Prištine juče su u Danilovgradu, u Crnoj Gori, prvi put zajedno učestvovali na nekom međunarodnom skupu od potpisivanja briselskog sporazuma o predstavljanju Kosova. Ispred prištinske delegacije bio je natpis „Kosovo“ sa zvezdicom. Na skupu, povodom iniciranja platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, pomoćnik ministra za nauku Srbije Zoran Kostić sedeo je pored Rive Prekorogja iz Ministarstva obrazovanja Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari