Država Kosovo predstavlja realnost, a sporazum između Beograda i Prištine treba to da jasno predoči i građanima Srbije. Beograd kao zaštitnik Srba na Kosovu mora da potpiše sporazum kako bi osigurao njihovu egzistenciju na Kosovu – kaže za Danas Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu.


Altman navodi da „međunarodna zajednica neće zauvek ostati na Kosovu, zbog čega „u budućnosti moraju biti obezbeđeni životni uslovi za kosovske Srbe“.

„Devedeset osam članica UN i Tajvan su već priznali Kosovo, što je većina u Generalnoj skupštini UN, pa će doći vreme kada Beograd više neće moći da blokira Kosovo na međunarodnoj sceni! To je, takođe, u interesu kosovskih Srba, iako će se Srbi sa severa Kosova opirati do poslednjeg trenutka, u nadi da je i dalje moguće pripajanje sa Srbijom, što se neće dogoditi“, smatra sagovornik Danasa.

Prema Altmanovim rečima, „ukoliko posle pet godina Srbi na Kosovu ocene da se njihov život smirio i poboljšao, kosovsko pitanje izgubiće politički zamajac u Srbiji i potpisivanjem osnovnog sporazuma između Beograda i Prištine okončaće se postepeno priznanje Kosova od strane Srbije“.

„U stvari, ukoliko briselski sporazum bude potpisan i ratifikovan, to će predstavljati prvi korak ka priznanju. U ovom trenutku sugerisao bih Briselu da ubedi Prištinu da ne insistira na pitanju međunarodnog predstavljanja jer se to već događa korak po korak. Prihvatanje sporazuma sa ovim ograničenjem predstavljalo bi najbolje rešenje za obe strane jer otvara vrata prema EU“, komentariše Franc-Lotar Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari