Srbija će učiniti sve da do kraja sledeće godine dobije ne samo status kandidata za članstvo u EU, već i početak pregovora za članstvo, rekao je za Danas Božidar Đelić, koji je u Luksemburgu predvodio srpsku delegaciju

Kada će EK poslati Srbiji upitnik i kada ćemo odgovoriti na ta pitanja ?

– Komesar za proširenje EU Štefan Fileom, srpsku delegaciju uverio da će Komisija Srbiji u novembru proslediti upitnik. Jamčim da će Srbija u rekordnom roku, tokom prva tri meseca sledeće godine, odgovoriti na pitanja i to veoma kvalitetno. Kao i svaka zemlja kandidat možemo očekivati ne samo potpitanja nego i slanje tehničkih misija EK koje će se na terenu uveriti u realnost onoga što mi odgovaramo.

Koliko je vremena potrebno Komisiji da izradi mišljenje?

– Komisija nas je informisala da će, u slučaju da svi koraci budu preduzeti, biti u stanju da u septembru ili oktobru 2011. pripremi argumentovano mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata. Na nama je da iskoristimo sledećih godinu dana da reforme oko ključnih tačaka budu takve da Komisije ne predloži samo dobijanje statusa kandidata nego i formalno otpočinjanje pregovora Srbije.

U zaključcima sa saveta ministara jasno stoji da haški uslov neće biti zaboravljen?

– Haški uslov će ostati dok se ne uhapse Mladić i Hadžić. Kao što je i rečeno u zaključcima, najbolji dokaz saradnje jeste hapšenje, ali ne postoji striktni znak jednakosti između pune saradnje i fizičkog prisustva haških optuženika u Hagu. To se videlo i prošlog decembra kada je glavni haški tužilac Bramerc dao pozitivan izveštaj. Da se ne zavaravamo, mi moramo završiti tu saradnju, jer će svaki sledeći korak biti teži bez ispunjavanja tog uslova. Videli smo da Hrvatska nije mogla da počne pregovore dok nije bio uhapšen general Gotovina.

Da li to znači da postoje šanse da Srbija dobije status kandidata i bez hapšenja uz pozitivan Bramercov izveštaj, a da će hapšenje Mladića biti uslov za početak pregovora?

– Tu obavezu Srbija mora da ispuni zbog sebe, jer ima moralnu obavezu da to učini. Cilj Vlade da do kraja mandata postignemo status kandidata i da počne pregovore za ulazak u EU.

Koliko će joj ti rezultati pomoći u izbornoj kampanji?

– Vlada to ne radi zbog izbora, nego zbog interesa građana.

Šta ćete posle ove odluke učiniti po povratku u Srbiju ?

– Predložiću Vladi dve inicijative. Prva je usvajanje akcionog plana koji će biti fokusiran ispunjavanje deset tačaka koje EK naznačila tokom sastanka povodom objavljivanja Izveštaja EK o napretku Srbije. To bi prema Đelićevim rečima bi bio reformski meni za sledeću godini, koji bi Srbiji omogućio dobijanje ne samo statusa kandidata nego i početak pregovora. Druga inicijativa je slanje ekipe od osam eksperata iz sektorskih politika koji bi bili pojačanje srpskoj misiji u Briselu.

Šta Evropska komisija očekuje od Vlade

Evropska komisija je Vladi Srbije ukazala na deset reformskih tačaka koje bi morale da budu urađena ukoliko Srbija želi da napreduje u evropskim integracijama 1. Zaokruživanje saradnje s Haškim tribunalom 2. Zaokruživanje reforme pravosuđa 3. Obezbeđivanje funkcionisanja nezavisnih regulatornih tela 4. Usvajanje zakona o finansiranju političkih stanaka 5. Rešavanje pitanja vlasništva nad mandatima poslanika 6. Unapređenje regionalne saradnje 7. Rešavanje problema oko povećanja broja zahteva za azil 8. Rad na inkluziji Roma 9. Usvajanje zakon o restituciji 10. Unapređenje strukturne ekonomske reforme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari