Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Vjosa Osmani danas započinjen konsultacije sa predstavnicima političkih partija oko zakazivanja datuma izbora na koji su se odazvali lideri svih parlamentarnih stranaka sem premijera Aljbina Kurtija koga će zameniti predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, piše Kosovo online.

Osmani je 26. jula uputila pismo svim strankama u kome je navela da na osnovu Ustava i Zakona o opštim izborima, redovni izbori trebalo da budu održani u periodu od 26. januara do 16. februara naredne godine.

„S tim u vezi, na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja za raspisivanje izbora za Skupštinu Kosovo, pozivam vas na konsultativni sastanak 31. jula“, navodi se u pismu.

Ipak, kako saznaje Reporteri, premijer i šef Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti odbio je da učestvuje na sastanku.

Kako navode izvori ovog portala, Kurti je za sastanak delegirao potpredsednika stranke i predsednika Skupštine Gljauka Konjufcu bez obzira što se poziv odnosio isključivo na lidere partija.

Većina stranaka je prihvatila poziv Osmani.

Poslanica DPK Vljora Čitaku je navela da je ova stranka prihvatila poziv, ali da se na konsultacijama neće govoriti o prevremenim izborima što je ključan zahtev DPK.

„PDK je prihvatio poziv predsednice Osmanija za sastanak o određivanju datuma izbora. Naravno da ćemo se odazvati pozivu, imamo ustavnu i zakonsku obavezu da prisustvujemo takvom sastanku”, navela je Čitaku.

Iz DSK je potvrđeno da će ih na konsultacijama predstavljati lider Ljumir Abdidžiku, a iz ABK Ramuš Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari