"Od Vučićeve mafije najviše stradaju kosovski Srbi": Osmani kritikovala EU da je pristrasna prema Srbiji 1foto EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kritikovala je danas na forumu o bezbednosti GLOBSEC u Pragu Evropsku uniju da je u procesu evrointegracija i dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda pristrasna prema Srbiji, na štetu Kosova koje jedino u regionu nema status kandidata za prijem EU.

„Mi smo jedina zemlja koja nema kandidatski status iako smo 100 odsto uskladili spoljnu politiku sa politikom EU, naš parlament vodi računa da svi zakoni budu u skladu sa evropskom legislativom, više od 90 odsto ljudi na Kosovu je za EU“, kazala je Vjosa Osmani.

Porekla je da na Kosovu ima albanskog etničkog nacionalizma i kazala da Kosovo ima „najnapredniji mogući“ Ustav u vezi s manjinskim pravima.

Za probleme i tenzije na severu Kosova naseljenom srpskom manjinom, otpužila je Srbiju jer ne ispunjava svoju obavezu da tamo raspusti paralelene institucije i strukture.

„Srbija neprestano jača ilegalne strukture toliko da se pretvaraju u mafijaške i ugrožavaju Srbe na Kosovu. To su grupe kriminalaca koje plaća Srbija, a posle incidenta, kao u septembru prošle godine, pruža im utočište i krije ih. Od te Vučićeve mafije na Kosovu najviše stradaju kosovski Srbi“, kazala je Osmani.

EU je Vjosa Osmani optužila da Srbiji toleriše i to što ne uskladjuje svoju spoljnu politiku sa evropskom i uprkos tome dobija najviše evropskih sredstava, a toleriše i što Srbija ne ispunjava svoje obaveze iz oko 40 sporazuma koji su u dijalogu Beograda i Prištine potpisani od 2014. godine.

„Ako nema balansa, niko ne treba da sanja o rezultatima koji bi mogli da se primene. Potpisan je sporazum (o normalizaciji odnosa) 2023. godine, a posle aneks. To je sporazum koji legalno obavezuje. Ako se jedna strana povuče, druga strana onda nema obaveze“, kazala je Osmani.

Upozorila je da, uprkos tome što srpski zvaničnici pričaju da je to sporazum koji ne obavezuje, dakle: Srbija se iz njega po njenoj oceni povukla, EU traži od Kosova da ono ipak jednostrano primenjuje sporazum.

„Uvereni smo da će se novom Evropskom komisijom vratiti ponovo ravnoteža, ali za nekoliko meseci“, kazala je kosovska zvaničnica.

Osmani kao još jednu prepreku za evropske ambicije Kosova navela to što pet članica EU ne priznaje njegovu nezavisnost.

„Kosovo je lider u regionu kada je reč o slobodi medija. Što ne znači da nismo suočeni sa propagandom i dezinformacijama koje su jedna od najvećih pretnji po demokratiju. U interesu je Rusije da otvori novi front protiv Zapada i na Zapadnom Balkanu“, kazala je Osmani u debati GLOBSEC-a na temu koliko su ranjive liberalne demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari