Osmani i Selaković potpisali sporazum o kulturnim centrima, Selaković nije odgovarao na pitanja 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Srbije, Bujar Osmani i Nikola Selaković potpisali su danas sporazum o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu.

Dvojica ministara su to saopštili na konferenciji za novinare koju je Selaković napustio nakon uvodnih obraćanja u kojima su obojica pozitivno govorili o prijateljskim i partnerskim odnosima i daljem jačanju saradnje dve države.

Upitan zašto njegov kolega Selaković nije ostao da odgovara na novinarska pitanja, šef diplomatije Severne Makdonije je rekao da na to pitanje „zaista ne može da odgovori“.

Osmani je rekao da su „imali otvoren i konstruktivan razgovor“ i da su razgovarali o mogućnostima za unapređene ekonomske saradnje, povećanje investicija i zajedničku regionalnu ponudu u svetu, kao i o inicijativi Otvoreni Balkan, ali i i dilalogu Beograda i Prištine.

„Kao neposredni sused pokazao sam interesovanje i za dijalog Srbije i Kosova i izrazio sam podršku tom dijalogu uz posredovanje EU i ohrabrio ih na što skorije zatvaranje svih otvorenih pitanja u regionu i približavanje pomirenju i potpunoj evropskoj integraciji regiona“, rekao je Osmani u delu konferencije za novinare kojem je prisustvovao i Selaković.

Osmani je rekao da je sa Selakovićem razgovarao i najnovijim aktuelnostima povezanim sa ruskom invazijom Ukrajine, ali da o stavu Srbije treba pitati srpskog ministra, a ne njega.

Na pitanje da, pošto nije bilo dozvoljeno da se Selakoviću postavljaju pitanja, kaže da je li je srpski ministar rekao stav Srbije u odnosu na situaciju u Ukrajini Osmani je odgovorio da se „razume da se razgovaralo i o toj temi“.

„Ona se nametnula iako nije bila predviđena. O stavu gospodina Selakovića ćete pitati njega. Ja sam predstavio naš stav da vojni konflikt mora odmah da prestane i da treba da deeskalira situacija i da se da šansa diplomatiji“, rekao je Osmani.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Osmani je istakao da je Srbija treći trgovinsiki partner Severne Makedonije posle Nemačke i Velike Britanje, sa godišnjom trgovinskom razmenom od više od jedne milijarde dolara, koja je prošle godine povećana za 30 odsto, čime je vraćena na nivo pre pandemije, a možda i viši.

Dodao je da je današnjim sporazumom o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu omogućeno da odmah počne da sa radi na tome. „Verujem da ćemo time stvoriti uslove za povećanje i jačanje kulturne razmene i povezanosti među našim građanima“, rekao je Osmani.

Selaković, koji je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, prema najavama, treba da se sretne i sa predsednikom i premijerom, Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari