Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani okarakterisla je izjave portparola EU Petera Stana kao rasističke, navevši da ne želi da ih komentariše.

Osmani je istakla da se Srbija ne pita za otvaranje glavnog mosta na Ibru, kao da isto „da Stano kada prelazi mostove u svojoj zemlji ne pita susedne za dozvolu”, prenosi Kosovo Online.

„Što se tiče Evropske unije, izjave portparola ove institucije su pre svega rasističke, tako da ne verujem ni da zaslužuju veću pažnju sa moje strane. Nema razloga za njihove rasističke izjave i na bilo koji način se protivim diskusiji o otvaranju mosta Ibri u Briselu“, izjavila je Osmani.

Podsetimo, nedavno je portparol EU Peter Stano ocenio da je zatvaranje filijala Pošte Srbije kršenje dogovora o dijalogu, a otvaranje mosta na Ibru – eksplozivno pitanje i da nije dobro što je dijalog Beograda i Prištine u „stalnom kriznom modalitetu“ i „modalitetu rešavanja krize“ koji prati sve više jednostranih poteza i nekontrolisanih akcija koje najčešće dolazi od administracije u Prištini.

„Prošle nedelje Evropska unija, cela Kvinta, dakle, svi prijatelji Kosova, SAD, ključne evropske zemlje i Evropska unija otišli su do premijera Kurtija i rekli mu: ‘nemoj to da radiš, nemoj da povlačiš jednostrane poteze, nemoj da otvaraš most. Ali, on je izgleda odlučan da to uradi. Zato smo rekli, ‘ne, to će imati veoma negativne efekte’. Mi molimo vlasti da spreče, i da izbegavaju korake koji će voditi ka većim konfronatacijama i eskalaciji. Jer to šteti ljudima na terenu i šteti i vama, jer je Kosovo pod merama EU i pod nekim merama SAD zbog ponovljenog, dokazanog, povlačenja poteza koji vode ka eskalaciji. Nikome to ne pomaže, već naprotiv, ima jako negativan efekat na veliki broj ljudi“, kazao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari