Osmani: Kosovo se oslanja na tri stuba - slobodu, nezavisnost i demokratiju 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je da se Kosovo u velikoj meri oslanja na tri stuba – slobodu, nezavisnost, demokratiju.

„Demokratija je u osnovi našeg društva, duboko je ukorenjena u našoj istorijskoj borbi za slobodu i ljudska prava. I, kao što je naš otac osnivač, predsednik Rugova, predvideo, naša Republika se u velikoj meri oslanja na tri stuba: slobodu, nezavisnost, demokratiju“, kazala je Osmani na Samitu demokratije, koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden.

Kao dokaz tome spomenula je „slobodne i fer“ izbore, sa mirnom tranzicijom vlasti, netaknutom slobodom medija i najvišim standardima ljudskih prava koji su utvrđeni Ustavom Kosova.

Ocenjujući da demokratija nikada nije završen ili vremenski ograničen projekat, Osmani je kazala da su ciljevi Kosova ojačati vladavinu prava kroz potpuno sprovođenje Nacionalne strategije vladavine prava i procesa provere koji će „ukoreniti integritet, nepristrasnost i profesionalizam u srce našeg pravosudnog sistema“.

Kao drugi prioritet Osmani je spomenula jačanje uloge žena u kosovskom društvu, pokretanjem akcija za usklađivanje svih relevantnih zakona sa odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kako bi se garantovalo odgovarajuće mesto ženama u javnim institucijama i u ulogama u odlučivanju.

Ona je objavila da će osnovati Predsednički savet za demokratiju i ljudska prava, koji će okupiti javne institucije i civilno društvo kako bi unapredili i pratili sprovođenje utvrđenih obaveza.

„Demokratiju ne smemo uzimati ‘zdravo za gotovo’ i moramo je braniti bez predaje. Bilo da je velika ili mala zemlja, svi možemo da napravimo razliku, posebno ako udružimo snage. Stoga se obavezujemo da ćemo raditi sa svima vama na postizanju naših ciljeva, da delimo najbolje prakse, da se suprotstavimo ruskom mešanju i propagandi i da promovišemo mir širom sveta“, kazala je Osmani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari