Osmani na godišnjicu ubistva braće Bitići: Srbija nastavlja da veliča ratne zločince 1Foto: Printskrin / UN Web TV

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da Srbija „nastavlja da veliča ratne zločince“ umesto, kako je rekla, da ih poziva na odgovornost.

Ona je u objavi na društvenoj mreži Iks, povodom 25. godišnjice ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana poreklom s Kosova, koje do danas nije dobilo sudski epilog, napisala da njihove porodice „i dalje traže pravdu“.

„Porodice Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, američkih državljana brutalno ubijenih pre 25 godina, i dalje traže pravdu. Srpski režim do danas nastavlja da veliča ratne zločince, umesto da ih poziva na odgovornost. Nećemo mirovati dok se počinioci ne suoče sa pravdom“, napisala je Osmani.

Bitići su 1999. godine iz SAD otišli na Kosovo kako bi se borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koju su tadašnje jugoslovenske i srpske vlasti proglasile terorističkom organizacijom.

Uhapšeni su u junu 1999. godine i osudjeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu na istoku zemlje gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće ;Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši taj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari