Osmani: Nema razgovora o teritoriji Kosova 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani kazala je danas nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom da u ovom procesu ne bi trebalo da se pregovara o teritoriji Kosova.

Osmani je na konferenciji za novinare dodala da je Vlada jedina koja bi trebalo da predstavlja Kosovo u dijalogu i da Skupština treba da je nadgleda.

„Iskazala sam spremnost da imamo veću kontrolnu ulogu nad Vladom, koja je jedina koja bi trebalo da predstavlja Kosovo u ovom procesu. Očekujemo da će doći do dijaloga dve ravnopravne strane i da isti ima smisla samo ako se završi obostranim priznanjem“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Skupština je usvojila mnoge rezolucije za koje očekuje da ih poštuje Vlada, a koje onemogućavaju razgovore o teritoriji, suverenitetu i unutrašnjem poretku Kosova.

Lajčak je kazao da je Osmani obavestio o planovima i metodologiji kojima namerava da nastavi proces dijaloga.

Naveo je da očekuje saradnju sa SAD u dijalogu između Kosova i Srbije.

„Sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD i EU. Upravo nastavljamo na taj način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD“, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari