Osmani: Otvaranje mosta na Ibru ne treba da bude predmet pregovora 1foto Miodrag Dragojević

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da pitanje otvaranja mosta na Ibru ne treba da bude predmet pregovora.

Reagujući na izjavu portparola EU Petera Stana o tome, ona je rekla da bi to bio „ozbiljno narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnosti Kosova“.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nema šta da se pita o otvaranju mostova za saobraćaj u Republici Kosovo“, izjavila je Osmani.

Ona je istakla da je jedini dijalog koji treba da se razvija onaj unutar Kosova, između lokalnih institucija i bezbednosnih partnera, posebno sa NATO.

Osmani je istakla važnost izrade zajedničkog plana za puštanje mosta u saobraćaj, vodeći računa o bezbednosnim procenama i interesima građana.

Evropska unija je danas vlastima Kosova ponovila da je otvaranje mosta preko reke Ibar pitanje o kome treba razgovarati u okviru dijaloga sa Srbijom.

Most preko reke Ibar, koji simbolizuje podelu grada Mitrovice, otvoren je samo za pešake.

U okviru dijaloga između Kosova i Srbije postoji sporazum koji predviđa njegovo otvaranje za saobraćaj, a na izradi dela mosta u severnoj Mitrovici korišćena su sredstva EU.

Institucije na Kosovu su u protekla dva meseca najavile mogućnost otvaranja mosta koji deli južni od severnog dela Mitrovice.

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) su takođe mnogo puta ponovile da se otvaranje mosta na Ibru treba ostvariti u okviru dijaloga Prištine i Beograda kojim posreduje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari