Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas, uoči parade Kosovske policije i pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga povodom dana oslobođenja, da je Oslobodilačka vojska Kosova bila najmoćniji stub otpora i nade, javljaju prištinski mediji.

Borili su se, ne samo za zemlju, već i za samu dušu Kosova. Hrabre žene i muškarci su uzeli oružje da brane naše pravo na postojanje, citira izjavu Vjose osmani portal Reporteri.net.

Svaki život koji su rizikovali doveo nas je korak bliže slobodi, rekla je Osmani i navela da je hrabrost OVK priča o herojstvu koja će se prenositi sa generacije na generaciju.

Osmani je ocenila da su 12. juna 1999. godine borci OVK i vojnici NATO pretvorili strah, teror i bol u nadu i slobodu učinili stvarnošću.

Kao što znate, na putu do slobode nismo bili sami. Podržali su nas nepokolebljivi saveznici koji su stali uz nas u najmračnijim časovima naše istorije. Hvala vam što ste nam pritekli u pomoć da nas zaštitite od istrebljenja koji je sprovodio genocidni režim Srbije, rekla je Osmani.

Kosovo je nezavisno, to je večno nasleđe naših heroja najbolje oličenih u hrabrim muškarcima i ženama koji će danas prodefilovati u ovoj paradi KBS i policije, konstatovala je Osmani.

Ona je nešto ranije, u obraćanju na svečanoj sednici skupštine, rekla da Kosovo zaslužuje članstvo u vojnoj organizaciji NATO, 25 godina posle oslobođenja uz pomoć Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari